Bouillabaisse

Ruokaohjeet 02.11.2021

Kotimaiset kalalajit sopivat hyvin ranskalaiseen kalakeittoon.


Vesa-Matti Väärä
Ranskalainen kala­keitto bouillabaisse on alun perin köyhien kalastajien arkiruoka, johon käytettiin päivän saalista ja tarjolla olevia vihanneksia. Liemessä tomaatti ja fenkoli antavat tärkeän ominaismaun.

(4 annosta)

1 sipuli

1–2 valkosipulinkynttä

2–3 rkl oliiviöljyä

1 fenkoli (noin 250 g)

1 tölkki kokonaisia, kuorittuja tomaatteja

5 laakerinlehteä

1 tl kokonaisia mustapippureita

0,25 tl chilijauhetta

muutama timjaminoksa

puolen sitruunan mehu

1 l kalalientä

400 g vaaleaa kalaa fileinä (esim. ahven, kuha, särkikalat)

200 g äyriäisiä (esim. katkarapu, sinisimpukka)

Kuori ja silppua sipulit. Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja kuullota sipuleita siinä parin minuutin ajan. Suikaloi fenkoli, lisää kattilaan ja paista pari minuuttia.

Lisää säilyketomaatit liemineen, mausteet ja kalaliemi. Keitä kannen alla pienellä lämmöllä poreillen vähintään puoli tuntia. Pitkä haudutus tekee liemestä vielä maukkaamman.

Pilko kalafileet annospaloiksi ja lisää liemeen. Anna kiehua poreillen muutaman minuutin ajan, jotta kala kypsyy. Lisää lopuksi äyriäiset.

Tarjoa bouillabaisse tuoreen vaalean leivän kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit