Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Lempeä nokkoskeitto

Nokkosesta saa maukkaan keiton sellaisenaan tai sen voi tarjoilla kastikkeena kalan kanssa.
Jos tarjoat nokkoskeiton alkuruokana, munan voi jättää pois ja ripotella keiton päälle krutonkeja.
Jos tarjoat nokkoskeiton alkuruokana, munan voi jättää pois ja ripotella keiton päälle krutonkeja. Kuva: Mari Ikonen

(4 annosta)

2 kananmunaa

1,5–2 litraa tuoreita nokkosenlehtiä

30 g voita

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

0,5 dl vehnäjauhoja

5 dl maitoa

3–4 dl nokkosten keitinlientä

1–1,5 tl suolaa

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

ripaus jauhettua valkopippuria

ripaus jauhettua muskottipähkinää

Annoksiin:

kourallinen ruohosipulisilppua

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Keitä kaksi kananmunaa hieman pehmeiksi (noin 6–7 minuuttia), anna jäähtyä ja kuori ne.

Saksi puhtaalta kasvupaikalta kumihansikkaat kädessä pari litraa nuoria nokkosenlehtiä. Huuhdo lehdet juoksevalla vedellä ja kiehauta niitä kolmisen minuuttia vähässä vedessä. Siivilöi ja ota keitinliemi talteen.

Hakkaa ryöpätty, valutettu, hieman jäähtynyt nokkonen silpuksi. Sulata voi kattilassa. Lisää nokkossilppu ja sekoita pari minuuttia. Älä anna ruskistua.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ripottele sekaan vehnäjauhot. Sekoita hyvin ja anna seoksen kiehahtaa.

Lisää maito desilitra kerrallaan keittoon. Sekoita koko ajan, jottei maito pala pohjaan. Lisää sitten nokkosten keitinlientä, kunnes keitto on sopivan paksua. Kuumenna sekoittaen, lisää suola ja muut mausteet, tarkista maku.

Jaa keitto lautasille. Laita annoksiin puolikas kananmuna ja koristele ruohosipulisilpulla.

Vinkki! Saman ohjeen voi puolittaa paistetun kalan kastikkeeksi. Jätä muna pois tai silppua se lopuksi muhennoksen pinnalle. Tee nokkosmuhennoksesta keittoa paksumpi ja aateloi se tilkalla kermaa.