Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Tuhti hirvikaali

Hirvi on maukas ja vähärasvainen vaihtoehto tuttuun kaalipataan.
Hirvikaali hautuu muhevaksi parissa tunnissa.
Hirvikaali hautuu muhevaksi parissa tunnissa. Kuva: Mari Ikonen / VL-arkisto

(8 annosta)

yhteensä n. 800 g hirven lapaa tai ulko- tai kulmapaistia

1 valkokaali (n. 1 kg)

4 rkl voita tai rypsiöljyä

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

vettä

4–5 porkkanaa

2 sipulia

(1–2 valkosipulinkynttä)

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

10 maustepippuria

2 laakerinlehteä

1 tl kuivattua meiramia

1 tl kuivattua timjamia

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

3 rkl siirappia

(2 rkl soijakastiketta)

2–3 tl suolaa kourallinen tuoretta persiljaa

Poista lihapaloista mahdollinen sidekudos ja kalvot ja paloittele liha reiluiksi kuutioiksi. Ruskista rasvassa 3–4 erässä kuumalla paistinpannulla ja siirrä pataan. Huuhdo paistinpannu vedellä ja kaada huuhdeliemi pataan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Poista kaalista kanta ja uloimmat lehdet ja silppua loppu reiluiksi suikaleiksi. Pehmitä kaalisuikaleita vähin erin rasvanokareessa pannulla ja siirrä pataan. Huuhdo paistinpannu vedellä ja kaada huuhdeliemi pataan.

Raaputa ja paloittele porkkanat, kuori ja silppua sipulit sekä halutessasi valkosipulinkynnet ja laita kasvikset pataan.

Lisää maustepippurit, laakerinlehdet, yrttimausteet, siirappi, tilkka soijakastiketta sekä 2 tl suolaa. Lisää tarvittaessa suolaa sitten, kun maistat kypsää ruokaa.

Kuumenna ruoka kiehuvaksi, peitä sitten pata kannella ja anna hirvikaalin hautua liedellä tai uunissa reilut pari tuntia miedolla lämmöllä. Tarkista välillä, että pohjalla on sen verran nestettä, ettei ruoka pala pohjaan.

Tarkista maku ja koristele silputulla persiljalla. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja puolukkahillon kanssa.

Vinkki! Tähän ruokaan sopivat metsästysseuran lihanjaossa saadut pienet, epämääräisen muotoiset lihapalat, jotka kypsyvät padassa hitaasti mureiksi.