Nokkospiiras, nokkospesto ja nokkosglögi

Ruokaohjeet 09.03.2018

Arktiset Aromit ry on valinnut nokkosen vuoden 2018 luonnonyrtiksi. Nokkosta voi käyttää ruuissa pinaatin tavoin.


Pekka Fali / VL-arkisto
Nokkosessa on paljon rautaa ja C-vitamiinia.

Vihreä piiras

Pohja:

3 dl täysjyväjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 muna

0,5 dl luonnonjogurttia tai ranskankermaa

0,5 dl pehmeää voita

2 tl kuivattuja luonnonyrttien lehtiä tai esimerkiksi persiljaa


Täyte:

2 isoa sipulia

2 valkosipulinkynttä

ruohosipulia maun mukaan

2 rkl voita

(3 dl kinkkusuikaleita)

500 g parsakaalia


Munamaito:

4 dl tuoretta tai 1–2 dl kuivattua nokkosta hienonnettuna.

1 muna

1 tl suolaa

2 dl maitoa


Päälle:

juustoraastetta

Sekoita kaikki pohjan aineet kulhossa ja painele taikina piirasvuokaan.

Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet ja kuullota ne voissa. Levitä sipulit ja halutessasi kinkkusuikaleet pohjan päälle. Paloittele parsakaali 3–6 cm:n kokoisiksi paloiksi ja aseta ne kauniisti täytteen päälle. Sekoita munamaidon ainekset ja kaada munamaito päälle. Ripottele päällimmäiseksi juustoraaste.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 40–50 minuuttia, kunnes juusto on saanut hieman väriä.

 

Nokkospesto

3 dl tuoreita yrttejä

0,5 dl nokkosensiemeniä

0,5 dl manteleita, hampunsiemeniä tai pinjansiemeniä jauhettuna

1–2 valkosipulinkynttä

1 dl oliiviöljyä

1 tl suolaa

(vettä)

Sekoita kaikki aineet tasaiseksi tehosekoittimessa. Lisää tilkka vettä, jos seos on liian paksua. Voit korvata yrtit nokkosenlehdillä, jos jätät nokkosensiemenet pois.

 

Nokkosglögi

6 kpl nokkosen varsia tai 2 dl kuivattuja lehtiä

yht. 3 rkl kokonaista tai rouhittua kardemummaa, mustapippuria ja inkivääriä

2 l marjamehua (esim. mustaselja, mustaherukka tai pihlajanmarja)

hunajaa maun mukaan

Keitä kattilassa noin tunti, makeuta hunajalla ja siivilöi. Samojen mausteiden päälle voi keittää vielä toisenkin glögin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit