Siankärsämösinappi, -graavilohi ja -tsatsiki

Ruokaohjeet 04.05.2018

Siankärsämö sopii ruokiin tillin tai muiden ruukkuyrttien tilalle. Kokeile maustaa sinappi, graavilohi ja tsatsiki siankärsämöllä.


Markku Vuorikari / VL-arkisto
Siankärsämöä ei tarvita ruuan mausteeksi suuria määriä.

Siankärsämösinappi

2 dl sinappijauhetta
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl kermaa
2 rkl maustekurkkujen lientä
3 rkl hunajaa
1 dl olutta tai kermaa
2 kourallista hienonnettua, tuoretta siankärsämöä 


Laita aineet kattilaan, sekoita koko ajan, kiehauta ja anna sitten vetäytyä tovi. Laita sinappi tiiviskantisiin purkkeihin.
 

Graavilohi

800 g–1 kg merilohta
1 dl siankärsämön kukkia ja lehtiä
3 rkl karkeaa, hyvälaatuista merisuolaa, kuten heinäsuolaa
(1 rkl raakaruokosokeria)


Aseta lohipala vuokaan nahkapuoli alaspäin ja ripottele mausteet sen pinnalle. Peitä vuoka ja anna lohen maustua jääkaapissa seuraavaan päivään. Leikkaa lohipala ohuiksi viipaleiksi ennen tarjoilua.


Siankärsämötsatsiki

puolikas tuorekurkku
250 g kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
1–2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 dl tuoretta tai 2 rkl kuivattua siankärsämöä hienonnettuna
suolaa maun mukaan
ripaus kuivattua minttua tai muutama oksa tuoretta minttua
1 rkl oliiviöljyä


Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi ja laita raaste siivilään valumaan. Ripottele pinnalle hieman suolaa. Anna seistä hetki ja pusertele irtoava neste pois. Siirrä kurkkuraaste kulhoon ja sekoita joukkoon jogurtti, hienonnettu valkosipuli ja siankärsämö. Mausta mintulla ja ripauksella suolaa. Kaada ennen tarjoilua pinnalle tilkka oliiviöljyä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit