Vuohenputki-sitruunapesto
(5–6 annosta)
5 dl nuoria vuohenputken lehtiä
1 dl oliiviöljyä
1 dl auringonkukan- tai pinjansiemeniä
2 tl oluthiivahiutaleita tai parmesaaniraastetta
1,5 tl suolaa
1 sitruunan raastettu kuori
2–3 tl sitruunamehua
1 dl vettä
Valitse nuoria, vaaleanvihreitä vuohenputken lehtiä. Poista paksuimmat lehtiruodit.
Pese sitruuna juuresharjalla ja raasta sen kuoren keltainen osa talteen. Purista mehu.
Pane vuohenputken lehdet, siemenet, oluthiiva tai juusto, suola, sitruunan kuori ja sitruunamehu tehosekoittimeen. Lisää öljy koneen käydessä. Lisää sen jälkeen vettä sen verran, että peston koostumus näyttää sopivalta. Ohjeen mukaan tehty pesto on melko paksua.
Tarjoile vuohenputki-sitruunapesto esimerkiksi pastan kanssa tai paistetun kalan tai kanan kastikkeena. Pesto tummuu nopeasti mutta säilyy hyvänä muutaman päivän jääkaapissa.
Vinkki! Voit tehdä pestoa samaa ohjetta soveltaen myös muista villivihanneksista. Rikkaruohopestoon eli riksoon sopivat esimerkiksi nokkonen, siankärsämön pienet lehdet, ratamo, apila, poimulehti ja horsma. Mausteeksi voi lisätä suolaheinää ja ketunleipää. Sitruunan voi jättää pois ja lisätä sen sijaan seokseen valkosipulia.
Osaston luetuimmat
- EU viittaa kintaalla Suomen pullonpalautusjärjestelmälle – juomayrityksille jättikustannukset
- Tässä on Suomen majoneesipääkaupunki – paprikamajoneesia kuluu tuplasti enemmän kuin muualla
- S-ryhmän linjaus kyseenalaistaa räikeästi sen omat vastuullisuuslinjaukset – vaatimukset eivät voi olla ulkomaiselle lepsumpia kuin suomalaiselle
- Kun lampaat hävitettiin pakolla, joutui Heikki Penttilä tosissaan miettimään elämänsä suuntaa – sitten sitkeä yrittäjä keksi luovan ratkaisun
- Lukijalta: S-ryhmän toiminta viljelijöitä kohtaan on sikamaista
- Nyt alkaa olla hetki idättää juhannusperunat – nappaa tästä vinkit kasvatukseen ja uusiin lajikekokeiluihin
- Helppo arkiruoka: raejuusto on paljon muutakin kuin lisuke – näitä reseptejä kannattaa kokeilla