Kanervatee, kanervalikööri ja kanervaleipä

Ruokaohjeet 19.07.2018

Käytä kanervan kukkivia latvoja teen ja liköörin valmistukseen. Leipään sopivat kanervan nuoret versot tai kukkivat latvat.


Jaakko Martikainen / VL-arkisto
Kanervan kukkivista latvoista saa mitä maukkainta likööriä. Kukkalatvojen annetaan tekeytyä alkoholissa vuoden verran ennen niiden siivilöimistä.

Kanervatee

1,5 l raikasta vettä
6 tl kanervan kukkivia latvoja

Kaada kiehunut vesi kanervan kukkalatvojen päälle teepannuun. Anna hautua myssyn alla 15–30 minuuttia.

 

Kanervalikööri

1–2 dl kanervankukkia tai kukkivia latvoja
35 cl kirkasta alkoholia
0,5 dl juoksevaa hunajaa

Laita kaikki ainekset tiiviskantiseen lasitölkkiin. Tarkista, että kanervankukat varmasti peittyvät alkoholiin. Anna juoman seistä pimeässä noin vuoden ajan. Siivilöi, tarkista makeus ja pullota.

 

Kanervaleipä

(2 leipää)

7,5 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
kaksi kourallista kanervan nuoria versoja tai kukkivia latvoja
(kolme kourallista kuivattuja pihlajanmarjoja)
1 dl perunahiutaleita
noin 1–1,3 kg täysjyväjauhoja

Laita hiiva, suola, kanervanversot ja perunahiutaleet sekä halutessasi kuivatut pihlajanmarjat lämpimään nesteeseen. Lisää jauhoja ja vaivaa, kunnes taikina ei enää tartu käsiin. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele ne limpuiksi. Anna limppujen nousta tunnin verran. Paista leipiä 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes ne kumisevat pohjasta kopautettaessa eli ovat kypsiä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit