Omenainen joululeipä

Ruokaohjeet 03.12.2018

Joululeipä saa mehevyyttä luumuista, aprikooseista ja metsämarjoista. Näyttävä leipä sopii hyvin myös lahjaksi.


Sari Tammikari
Joululeivän keskellä komeilee omena.

5 dl marjamehua tai vettä
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
0,5 dl tummaa sokeria tai siirappia
50 g hiivaa
2 dl mallasjauhoja
2 dl omenaraastetta
6 paloiteltua luumua tai aprikoosia
1 dl karpaloita tai puolukoita
4 dl vehnäjauhoja
7–8 dl täysjyvävehnäjauhoja
50 g pehmeää voita

Koristeluun:
1 omena
6 luumua tai aprikoosia
1 valmisvoitaikinalevy

Voiteluun:
tilkka kevyesti vatkattua kananmunaa

Lämmitä laimennettu marjamehu tai vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita nesteeseen suola, mausteet sekä sokeri tai siirappi. Murusta mukaan hiiva. Lisää myös mallasjauhot, omenaraaste, pieniksi paloitellut luumut tai aprikoosit sekä karpalot tai puolukat.

Lisää suurin osa jauhoista ja sekoita. Lisää sitten voi ja loput jauhot ja alusta taikinaksi.

Kohota taikinaa vedottomassa paikassa liinan alla 20–30 minuuttia.

Alusta taikina uudelleen ja leivo se pyöreäksi limpuksi. Kohota leipää leivinliinan alla lämpimässä, vedottomassa paikassa noin 20 minuuttia.

Paina kohoneen limpun keskelle kokonainen kotimainen omena. Painele leipää haarukalla ja paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

Kauli sulanutta voitaikinalevyä hieman ja painele siitä juomalasin avulla kuusi palaa. Voit muotoilla palat muistuttamaan pieniä omenoita.

Nosta leipä uunista ja asettele sen pinnalle luumut tai aprikoosit sekä voitaikinaomenat. Sivele taikinapaloja alta vedellä, niin ne tarttuvat leivän pintaan. Voitele taikinakoristeiden pinta kananmunalla, jotta niihin tulee kaunis kiilto. Paista leipää vielä 10 minuuttia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit