Mademuhennos toscanalaiseen tapaan

Ruokaohjeet 04.02.2019

Toscanalaiseen tapaan valmistettu mademuhennos lämmittää pakkasella.


Sari Tammikari / VL-arkisto
Mademuhennoksen juju on maukas liemi.

(4 annosta)

noin 1,5 kg:n made
vettä
2 tl merisuolaa
2 porkkanaa
1 suuri sipuli
2 sellerinvartta
5 valkosipulinkynttä
1 paprika
1 dl oliiviöljyä
1 tölkki kokonaisina säilöttyjä tomaatteja
2,5 dl kuivaa valkoviiniä
myllystä rouhittua mustapippuria
1 chili
1 rkl kapriksia


Koristeluun:

nippu persiljaa
kapriksia
timjamia

 

Leikkaa nyljetty made paloiksi. Nosta kalapalat kattilaan ja kaada päälle vettä sen verran, että palat peittyvät. Lisää suola.

Kuori porkkanat ja sipuli. Leikkaa porkkanat, puolikas sipuli, sellerinvarret ja kaksi valkosipulinkynttä paloiksi ja lisää kasvispalat kalojen kanssa kattilaan. Kuumenna ja keitä aineksia hiljaisella lämmöllä 20–30 minuuttia. Jäähdytä.

Leikkaa loppu sipuli ja valkosipulinkynnet sekä paprika kuutioiksi ja kuullota kuutiot pannulla oliiviöljyssä. Valuta säilyketomaatit, leikkaa ne paloiksi ja lisää pannulle sipuli- ja paprikapalojen kanssa. Kuumenna aineksia 5 minuuttia. Sekoita.

Lisää valkoviini ja kuumenna hiljalleen 10 minuuttia.

Siivilöi kalojen keittoliemi ja kaada liemi pannulle sipuli-paprika-tomaatti-paistoksen päälle. Nosta lopuksi kalapalat muhennoksen päälle. Mausta muhennos mustapippurilla, chilillä ja kapriksilla.

Kuumenna vielä hetki. Leikkaa persilja hienoksi silpuksi ja ripottele silppu muhennoksen päälle. Tarkista maku. Koristele kapriksilla ja timjamilla.

Vinkki! Kalojen keittoliemen kasviksia ei yleensä lisätä itse muhennokseen, mutta ne voi käyttää esimerkiksi toisen kalaruoan lisukkeena.

Aiheeseen liittyvät artikkelit