Korvasienikeitto

Ruokaohjeet 06.05.2019

Korvasieni on suomalainen kevätherkku, joka vaatii huolellisen esikäsittelyn.


Sari Tammikari
Jo muutamasta korvasienestä saa kevään herkullisimman keiton.

(4 alkukeittoannosta)

50 g keitettyjä korvasieniä (tai pieni tölkki kaupan korvasieniä)
2 rkl voita
1 sipuli
1 tl suolaa
½ tl valkopippuria
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl kasvislientä
2 dl kermaa


Leikkaa kahteen kertaan keitetyt korvasienet (ks. ohje alla) pieniksi paloiksi. Säästä osa niistä annosten koristeeksi. Leikkaa sipuli kuutioiksi.

Kuumenna voi kattilassa ja kuullota siinä korvasienipalat. Lisää sipulikuutiot ja mausta suolalla ja valkopippurilla.

Anna kypsyä hetken ja lisää vehnäjauhot. Sekoita ja kaada kattilaan kasvisliemi kolmessa erässä. Keitä 10 minuuttia hiljaisella lämmöllä.

Nosta 1 dl keittolientä astiaan ja sekoita siihen 1 dl kermaa. Lisää kermaliemi keittoon ja anna keiton vielä kiehahtaa.

Vatkaa loppu kerma löysähköksi vaahdoksi. Koristele keittoannokset kermavaahdolla ja muutamalla korvasienen palalla.

 

Keitä kahteen kertaan

  • Korvasieniä löytää huhti–kesäkuussa hakkuuaukeilta ja muista paikoista, joissa metsämaa on rikottu.
  • Kypsentämätön korvasieni on tappavan myrkyllinen. Myrkyn määrä minimoidaan keittämällä sienet kahteen kertaan runsaassa vedessä.
  • Käytä halutessasi suojakäsineitä korvasieniä käsitellessäsi.
  • Ennen keittämistä harjaa halkaistut sienet hiekasta, jota kertyy niiden pinnan poimuihin. Liota loppu hiekka pois väljässä vedessä.
  • Keitä korvasienet hyvin tuulettuvassa tilassa väljässä vedessä kahteen kertaan, kummallakin kerralla noin 10 minuuttia. Huuhdo sienet kylmällä vedellä, anna valua ja rutistele niistä vesi pois.
  • Heitä keitinvedet pois. Kuivatut korvasienet on liotettava ja sen jälkeen keitettävä kahteen kertaan; heitä liotus- ja keitinvedet pois.
  • Oikein käsiteltynäkään korvasieniä ei suositella raskaana oleville, imettäville tai lapsille.  

Aiheeseen liittyvät artikkelit