Mökkirannan kalapurilaiset

Ruokaohjeet 17.06.2019

Kesällä purilaisten täytteet kalastetaan järvestä ja poimitaan lähimetsästä.


Aino Saarikivi
Mehevissä savukalaburgereissa on reilusti täytettä ja villivihreää.

(5–10 annosta)

Helpot sämpylät

2,5 dl kauramaitoa (tai tavallista maitoa)
25 g hiivaa
1 tl suolaa
0,5 rkl siirappia
30 g voita, margariinia tai öljyä
n. 5 dl sämpyläjauhoja


Sekoita hiiva kädenlämpöiseen kauramaitoon. Lisää suola ja siirappi ja sekoita mukaan sämpyläjauhot. Alusta taikinaan pehmennyt rasva. Löysästä taikinasta saat kuohkeita sämpylöitä. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinalla peitettynä lämpimässä paikassa. Pyörittele kohonnut taikina yhdeksi tangoksi ja ota siitä viisi tai kymmenen palasta uunipellille, riippuen siitä, haluatko isoja vai pieniä sämpylöitä. Anna sämpylöiden kohota rauhassa liinalla peitettynä. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 10–15 minuuttia.

 

Savukalatäyte

400 g vaaleaa savukalaa
1 kevätsipuli
200 g ranskankermaa
0,5 dl sinappista kurkkusalaattia
1 dl majoneesia
1 tl suolaa
0,5 tl sokeria
0,5–1 tl sitruunapippuria
1 dl tillisilppua
2 rkl sitruunamehua

Ruodi ja paloittele savukala, huuhdo ja silppua kevätsipuli. Sekoita kala- ja sipulisilppu ja täytteen muut ainekset ja anna tahnan vetäytyä jääkaapissa peitettynä vähintään kolme tuntia, mielellään yön yli.


Lisukkeeksi

1 dl vesiheinän varsia
1 dl isomaksaruohon lehtiä
1 dl vuohenputkien lehtiä
1 dl viinisuolaheinän lehtiä
keto-orvokin kukkia
retiisejä
suolaa


Huuhdo ja pilko villiyrtit ja -salaatit. Halkaise sämpylät ja täytä ne kalatahnalla, villiyrteillä ja orvokinkukilla. Lohko lisukkeeksi retiisejä ja ripottele niiden päälle hieman suolaa. Voit myös leikata retiisejä ohuiksi viipaleiksi ja laittaa niitä hampurilaisten väliin.

 

Vinkit kalan savustamiseen

  1. Savustuksen onnistumisen kannalta olennaisinta on kalan tuoreus, ei kalalaji.
  2. Isot kalat kypsyvät noin 50–60 minuutissa, pienet noin 20–30 minuutissa.
  3. Lisää savustuspurujen päälle 1–2 sokeripalaa, ne antavat palaessaan savukalalle kauniin ruskeaa väriä.
  4. Kalan voi suolata ennen savustusta merisuolarakeilla tai savustuksen jälkeen suolaliuoksessa. Liuoksella suolatusta kalasta tulee mehevämpi.
  5. Suolaliuos keitetään vedestä ja karkeasta merisuolasta (1 l / 1 dl). Savustettu, kuuma kala tai fileet upotetaan haaleaan suolaveteen muutamaksi minuutiksi. Tarkista maku.

Aiheeseen liittyvät artikkelit