Postin lakko: Aarteen näköislehti on nyt maksutta kaikkien luettavissa. Näköislehteen pääset tästä.

Perinteinen puolukka-ruispuuro

Ruokaohjeet 07.11.2019

Monipuolisesta puolukasta syntyy maukkaita perinneruokia, kuten puolukkapuuroa.


Sari Tammikari
Perinteinen puolukkapuuro on kuin syksyistä mämmiä. Se maistuu lämpimänä tai kylmänä maidon kanssa.

(4 annosta)

4 dl tuoreita puolukoita tai 2 dl puolukkasurvosta

1 l vettä

3 dl ruisjauhoja

0,5–1 dl sokeria

0,5 tl suolaa

Vuoan voiteluun ja puuron päälle:

voita

Survo puolukat. Voitele uunivuoka voilla.

Kiehauta vesi ja vispaa mukaan ruisjauhot, sokeri, suola ja lopuksi puolukkasurvos. Keitä 5–10 minuuttia.

Kaada puuroainekset voideltuun vuokaan. Nosta puuron pinnalle pari voinokaretta.

Nosta vuoka 150-asteiseen uuniin ja anna puuron kypsyä uunissa ensin vähintään 45 minuuttia. Alenna lämpö 100 asteeseen ja kypsennä 2–3 tuntia tai anna puuron hautua leivinuunin jälkilämmössä yön yli. Jos puuro kuivuu pinnalta, siirrä se lähemmäs uunin suuluukkua ja peitä vuoka foliolla.

Painele puuroon tuoreita puolukoita heti uunista ottamisen jälkeen. Puuro voi olla uunista otettaessa löysähköä, mutta se kiinteytyy jäähtyessään.

Vinkki! Jos haluat imelletyn puolukka-ruispuuron, keitä ainekset puuroksi edellisenä päivänä ja peitä kattila viltillä. Puuro imeltyy parhaiten 60–70-asteisena. Kypsennä seuraavana päivänä edellä olevan ohjeen mukaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit