Lihapata hirvenvasan sydämestä

Ruokaohjeet 02.01.2020

Ranskalaistyyppiseen liha-juurespataan voi käyttää vasan sydäntä.


Mari Ikonen
Sydänpalat jäävät melko kiinteiksi eli niihin jää purutuntumaa pitkästä hauduttamisesta huolimatta.

(6 annosta)

1 hirvenvasan sydän

3 rkl voita

170 g amerikanpekonia

paistinpannun huuhdeliemi

400 g palsternakkaa

3 porkkanaa

3 sipulia

3 valkosipulinkynttä

3 laakerinlehteä

2 rkl provencen yrttimaustetta (tai kourallinen tuoretta timjamia, rosmariinia ja oreganoa)

1 rkl rouhittua mustapippuria

noin 5 dl punaviiniä

2 rkl riistafondia

2 rkl hunajaa

2 tl suolaa

2 dl hillosipuleita

3–4 rkl ruskeaa maizenaa

Pinnalle:

pari kourallista tuoretta persiljaa tai basilikaa

Sulata hirvenvasan sydän, jos se on pakastettu, ja huuhdo se. Huuhdo tuore sydän huolellisesti juoksevan kylmän veden alla. Poista veitsellä siitä valkoiset osat, kalvot ja suonet.

Paloittele sydän parin sentin kuutioiksi, ruskista ne pienissä erissä voissa paistinpannulla ja laita valurauta- tai emalipataan, samoin paloitellut ja pannulla ruskistetut pekonit. Huuhdo pannu välillä vedellä ja kaada huuhdeliemi pataan.

Kuori palsternakka, porkkanat ja sipulit, paloittele reilunkokoisiksi paloiksi ja lisää pataan, samoin kuoritut ja paloitellut valkosipulinkynnet, laakerinlehdet, yrttimausteet ja vastarouhittu mustapippuri. Kaada päälle punaviiniä sen verran, että lihat ja kasvikset juuri peittyvät. Anna pataruoan muhia kannen alla 1,5–2 tuntia.

Kun liha on kypsää, lisää riistafondi, hunaja, suola ja hillosipulit. Nosta lämpöä ja suurusta ruoka maizenalla. Maista suola ja happamuus. Lisää ennen tarjoilua pinnalle tuoretta, silputtua persiljaa tai basilikaa ja tarjoa riisin tai perunoiden kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit