Lihapata hirvenvasan sydämestä
(6 annosta)
1 hirvenvasan sydän
3 rkl voita
170 g amerikanpekonia
paistinpannun huuhdeliemi
400 g palsternakkaa
3 porkkanaa
3 sipulia
3 valkosipulinkynttä
3 laakerinlehteä
2 rkl provencen yrttimaustetta (tai kourallinen tuoretta timjamia, rosmariinia ja oreganoa)
1 rkl rouhittua mustapippuria
noin 5 dl punaviiniä
2 rkl riistafondia
2 rkl hunajaa
2 tl suolaa
2 dl hillosipuleita
3–4 rkl ruskeaa maizenaa
Pinnalle:
pari kourallista tuoretta persiljaa tai basilikaa
Sulata hirvenvasan sydän, jos se on pakastettu, ja huuhdo se. Huuhdo tuore sydän huolellisesti juoksevan kylmän veden alla. Poista veitsellä siitä valkoiset osat, kalvot ja suonet.
Paloittele sydän parin sentin kuutioiksi, ruskista ne pienissä erissä voissa paistinpannulla ja laita valurauta- tai emalipataan, samoin paloitellut ja pannulla ruskistetut pekonit. Huuhdo pannu välillä vedellä ja kaada huuhdeliemi pataan.
Kuori palsternakka, porkkanat ja sipulit, paloittele reilunkokoisiksi paloiksi ja lisää pataan, samoin kuoritut ja paloitellut valkosipulinkynnet, laakerinlehdet, yrttimausteet ja vastarouhittu mustapippuri. Kaada päälle punaviiniä sen verran, että lihat ja kasvikset juuri peittyvät. Anna pataruoan muhia kannen alla 1,5–2 tuntia.
Kun liha on kypsää, lisää riistafondi, hunaja, suola ja hillosipulit. Nosta lämpöä ja suurusta ruoka maizenalla. Maista suola ja happamuus. Lisää ennen tarjoilua pinnalle tuoretta, silputtua persiljaa tai basilikaa ja tarjoa riisin tai perunoiden kanssa.
Osaston luetuimmat
- EU viittaa kintaalla Suomen pullonpalautusjärjestelmälle – juomayrityksille jättikustannukset
- Tässä on Suomen majoneesipääkaupunki – paprikamajoneesia kuluu tuplasti enemmän kuin muualla
- S-ryhmän linjaus kyseenalaistaa räikeästi sen omat vastuullisuuslinjaukset – vaatimukset eivät voi olla ulkomaiselle lepsumpia kuin suomalaiselle
- Lukijalta: S-ryhmän toiminta viljelijöitä kohtaan on sikamaista
- MTK:n Viljanen haluaa pysäyttää ulkomaisen ruoan tuontivyöryn: ”Se lisää kotimaisen ruoan hintapainetta”
- Kun lampaat hävitettiin pakolla, joutui Heikki Penttilä tosissaan miettimään elämänsä suuntaa – sitten sitkeä yrittäjä keksi luovan ratkaisun
- Nyt alkaa olla hetki idättää juhannusperunat – nappaa tästä vinkit kasvatukseen ja uusiin lajikekokeiluihin