Mehevä juurileipä
Juuri:
3 dl vettä
1–2 tl suolaa
25 g hiivaa
2 rkl hunajaa
1 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kuivattuja omenapaloja
3 dl variksenmarjoja tai mustaherukoita
(2 tl kuivattua siankärsämöä)
Lopuksi:
1 dl kauraleseitä
3 rkl öljyä
5–6 dl vehnäjauhoja
Vuokaan:
1 rkl öljyä
kourallinen kauraleseitä
Sekoita kädenlämpöiseen veteen suola, hiiva, hunaja, ruisjauhot ja osa vehnäjauhoista (1 dl) sekä kuivatut omenat, marjat ja halutessasi siankärsämö. Sekoita ja anna juuren tekeytyä seuraavaan päivään lämpimässä, vedottomassa paikassa.
Sekoita juureen kauraleseet, öljy ja loput vehnäjauhot pienissä erissä. Alusta taikina ja jätä se melko pehmeäksi.
Voitele ja jauhota uunivuoka ja kaada taikina vuokaan. Kohota leipää liinan alla puolisen tuntia ja paista se sitten 200-asteisessa uunissa (noin 30 minuuttia). Kypsä leipä irtoaa vuoan reunoilta ja kumisee ontosti, kun koputtaa leivän pohjaa.
Osaston luetuimmat
- Keksittyjä ilmastologoja ja katteettomia lupauksia – kaurajuoman, maidon, kahvin ja koiranruoan mainonnassa haiskahtaa viherpesu
- Kurkku poikki ja hakkelukseksi ‒ ensi kesänä en toista virhettäni
- Aarre | Herkulliset tahnat ovat helppoja valmistaa ‒ mausta ne keväisillä villiyrteillä
- Tällä ohjeella teet hauesta erityisen maistuvaa
- Purkkikalaresepti, jolla onnistut varmasti – hyödynnä pikkukalat säilykkeeseen
- Yle uutiset | Vanhuksille tuodaan kylmää ruokaa satojen kilometrien päästä – Lea Uusi-Penttilä ei suostunut ateriapalvelun muutokseen
- Mummon lihapullat