Mehevä juurileipä

Ruokaohjeet 02.01.2020

Aloita juurileivän valmistelu päivää ennen tarjoilua.


Johanna Kokkola
Mehevä juurileipä maistuu glögin kanssa.

Juuri:

3 dl vettä

1–2 tl suolaa

25 g hiivaa

2 rkl hunajaa

1 dl ruisjauhoja

1 dl vehnäjauhoja

0,5 dl kuivattuja omenapaloja

3 dl variksenmarjoja tai mustaherukoita

(2 tl kuivattua siankärsämöä)

Lopuksi:

1 dl kauraleseitä

3 rkl öljyä

5–6 dl vehnäjauhoja

Vuokaan:

1 rkl öljyä

kourallinen kauraleseitä

Sekoita kädenlämpöiseen veteen suola, hiiva, hunaja, ruisjauhot ja osa vehnäjauhoista (1 dl) sekä kuivatut omenat, marjat ja halutessasi siankärsämö. Sekoita ja anna juuren tekeytyä seuraavaan päivään lämpimässä, vedottomassa paikassa.

Sekoita juureen kauraleseet, öljy ja loput vehnäjauhot pienissä erissä. Alusta taikina ja jätä se melko pehmeäksi.

Voitele ja jauhota uunivuoka ja kaada taikina vuokaan. Kohota leipää liinan alla puolisen tuntia ja paista se sitten 200-asteisessa uunissa (noin 30 minuuttia). Kypsä leipä irtoaa vuoan reunoilta ja kumisee ontosti, kun koputtaa leivän pohjaa.

Lue lisää