Punajuurta, mantelijuustoa ja yrttiöljyä

Ruokaohjeet 23.12.2019

Punajuurialkupala sopii myös vegaanista ruokavaliota noudattaville illallisvieraille.


Elina Lampela
Mantelijuusto ja yrttiöljy sointuvat kauniisti yhteen punajuuren maun kanssa.

(4 alkupala-annosta)

2 pientä punajuurta (noin 200 g)

2 rkl suolaa

noin litra vettä

Mantelijuusto:

0,5 dl sitruunamehua

0,5 dl auringonkukkaöljyä

1 dl vettä

1 tl suolaa

3,5 dl mantelijauhoja

2 valkosipulinkynttä

1 tl kuivattua nokkosta

Yrttiöljy:

0,5 dl auringonkukkaöljyä

ruukku tuoretta salviaa

1 dl tuoretta persiljaa

2 rkl kuivattua nokkosta

puolikkaan sitruunan mehu

0,5 tl balsamietikkaa

0,5 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

Aloita valmistamalla mantelijuusto: Mittaa kaikki ainekset sauva- tai tehosekoittimen kulhoon ja survo massa täysin tasaiseksi. Öljyä pieni uunivuoka (noin 15 x 15 cm). Levitä massa vuokaan noin kolmen sentin paksuiseksi kerrokseksi. Paista juustoa 175-asteisen uunin keskitasolla noin 50–60 minuuttia, kunnes juuston pinta on ruskistunut ja se tuntuu keskeltä kiinteältä. Anna mantelijuuston jäähtyä hyvin ennen kuin leikkaat sen.

Pese punajuuret. Keitä punajuuria suolavedessä noin 25 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Jäähdytä kypsät punajuuret kylmässä vedessä.

Valmista yrttiöljy mittaamalla kaikki ainekset sauva- tai tehosekoittimen kulhoon. Aja seos sileäksi. Tarkista suola.

Kuori jäähtyneet punajuuret ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Asettele neljälle alkupalalautaselle punajuurisiivuja ja mantelijuustokuutioita. Lusikoi päälle yrttiöljyä ja koristele muutamalla salvianlehdellä.

Vinkki! Käytä mantelijuuston sijaan mietoa kotijuustoa tai kokeile suolaista halloumia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit