Palsternakka-punajuurikeitto ja juuressipsit

Ruokaohjeet 02.01.2020

Juuressosekeitossa on tujaus nokkosta, juuressipsit maustetaan katajanmarjalla.


Elina Lampela
Keittojuuresten kuoret tarjoillaan rapeina lastuina sopan kanssa.

(4 annosta)

700 g palsternakkaa

300 g punajuurta

1 punasipuli

3 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

7 dl vettä

kasvisliemikuutio

3 rkl kuivattua nokkosta

0,5 tl mustapippuria

1 tl timjamia

2 dl ruokakermaa

ripaus suolaa

Juuressipsit:

keittojuuresten kuoret

3 rkl rypsiöljyä

5 katajanmarjaa

suolaa

mustapippuria

Tarjoiluun:

ranskankermaa

Valmista ensin sipsit: Pese palsternakat ja punajuuret hyvin. Kuori ne kuorimaveitsellä mahdollisimman ehjiksi viipaleiksi.

Laita palsternakan kuoret ja punajuuren kuoret omiin kulhoihinsa, jotta värit eivät sekoitu. Kaada palsternakankuorille 2 rkl rypsiöljyä ja punajuurenkuorille 1 rkl. Murskaa katajanmarjat. Ripottele murskattuja marjoja, suolaa ja pippuria molempiin kulhoihin. Hiero öljy ja mausteet kuoriin ja levitä ne leivinpaperin päälle uunipellille.

Paahda 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Tarkkaile paistumista, jotta sipsit eivät pala. Anna jäähtyä.

Valmista keitto: Paloittele kuoritut juurekset. Viipaloi sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kattilassa, lisää juurekset ja sipulit. Kuullota noin viisi minuuttia. Lisää vesi ja liemikuutio. Anna kiehua noin 15 minuuttia, kunnes juurekset ovat pehmenneet.

Lisää nokkonen ja mausteet. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää lopuksi ruokakerma ja ripaus suolaa. Tarjoile keitto juuressipsien ja ranskankerman kanssa.

Lue lisää