Ruusunmarja-pihasauniomaljat
(4 annosta)
200 g perattuja ruusunmarjoja
0,5 dl sokeria
0,5 dl vettä
0,5–1 dl hienonnettua pihasauniota
400 g turkkilaista jogurttia
1–2 tl vaniljasokeria
Koristeluun:
metsävadelmia ja syötäviä kukkia
Perkaa ruusunmarjat: leikkaa marjoista kannat irti, puolita marjat ja poista siemenet pikkulusikan avulla.
Kuumenna kattilassa sokeri, vesi ja peratut ruusunmarjat. Keitä matalalla lämmöllä, kunnes marjojen kuoret ovat pehmeitä. Anna jäähtyä. Voit halutessasi puristaa seoksen siivilän läpi, jolloin siihen jäävät mahdolliset viimeiset siemenet.
Sekoita joukkoon tuoreet tai pakastetut, pilkotut pihasauniot ja soseuta seos sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Laita jääkaappiin viilentymään.
Mausta turkkilainen jogurtti vaniljasokerilla. Annostele jälkiruokamaljoihin kerroksittain jogurttia ja ruusunmarjasosetta. Koristele maljat ennen tarjoilua esimerkiksi metsävadelmilla ja syötävillä kukilla.
Näin perkaat ruusunmarjat
- Kaikkien ruusujen marjoja voi syödä. Marjat on helpointa kerätä elo-syyskuussa, kun ne ovat kypsiä mutta eivät vielä pehmenneitä. Silloin niitä on helpoin käsitellä. Pehmeitäkin marjoja voi tosin käyttää, joten ruusunmarjoja voi kerätä pakkasten tuloon saakka.
- Marjoja kannattaa keräämisen jälkeen kuivattaa ensin muutama vuorokausi, jolloin siementen pitäisi irrota helpommin. Huuhtele ruusunmarjat ensin ja halkaise ne nopeampaa kuivatusta varten.
- Käytä siementen poistamiseen pikkulusikan vartta, jolla saat kiepsautettua puolikkaasta kaikki siemenet kerralla pois.
- Perkaamisavuksi kannattaa suostutella näppäräsormisia ja innokkaita lapsukaisia. Herkullinen ruusunmarjajälkiruoka on varmasti apulaistenkin mieleen.
- Varaa tarpeeksi aikaa. Parin litran perkaamiseen voi mennä jopa 45 minuuttia.
- Jos aiot jauhaa kuivat ruusunmarjat rouheeksi, siemeniä ei tarvitse poistaa.
Osaston luetuimmat
- Tee perunasalaatti uudella tavalla – näin teet siitä erityisen maistuvaa
- Suomessa myydään ruokaa, joka ei ole mistään kotoisin
- Leivo janssoninkiusaus piirakaksi – suolainen herkku sopii juhlapöytään
- Näin valmistat kotona sotkun herkullisia munkkeja
- Tässä on Suomen majoneesipääkaupunki – paprikamajoneesia kuluu tuplasti enemmän kuin muualla
- Tekoäly loi ”täydellisen kahvin” – suomalaispaahtimolle tulvii tilauksia ulkomailta
- Helppo arkiruoka: raejuusto on paljon muutakin kuin lisuke – näitä reseptejä kannattaa kokeilla