Marskin villimpi kuha

Ruokaohjeet 06.05.2020

Kuhaa Mannerheimin tapaan on klassikko, jonka lisukkeena käytetään yleensä herkkusieniä. Teimme siitä villimmän version.


Mari Ikonen
Annoksen kruunaa piparjuurivoi.

(2 annosta)

noin kilon painoinen merikuha

1 dl korppujauhoja

ripaus suolaa

ripaus rouhittua valkopippuria

4 rkl voita

2 rkl raastettua piparjuurta tai piparjuuritahnaa

Sienimuhennos:

2 dl myrkyttömiksi käsiteltyjä korvasieniä tai muita metsäsieniä

2 rkl voita

2 rkl kuivaa valkoviiniä tai 1 tl valkoviinietikkaa

1 dl kuohukermaa

0,5 tl suolaa

muutama rouhaisu mustapippuria

Perkaa kuha ja fileoi se tai käytä valmiita kuhafileitä.

Tee sienimuhennos. Jos olet löytänyt korvasieniä, keitä ne kahteen kertaan runsaassa vedessä (2 x 10 min, heitä keitinvedet pois) ja huuhtele. Valuta sienet siivilässä ja paloittele. Voit myös käyttää pakastimesta löytyviä edellissyksyn sieniä, vaikkapa kantarelleja, mustavahakasta tai lampaankääpää.

Sulata voi pienessä kattilassa ja kääntele siinä sienisilppua. Lisää valkoviini, kuohukerma, suola ja pippuri ja keitä kasaan muhennokseksi välillä hämmentäen.

Leivitä kuhafileet korppujauhoilla, jotka on maustettu suolalla ja valkopippurilla, ja paista fileet yksi kerrallaan pannulla voissa kauniin ruskeiksi. Ota fileet sivuun ja lisää kuumaan pannuun voita sekä hienoksi raastettua piparjuurta tai putkilossa myytävää piparjuuritahnaa. Anna piparjuurivoin hautua hetki samalla kun kokoat annokset.

Tarjoa kuhan lisukkeena keitettyjä perunoita ja vihanneksia sekä sienimuhennosta. Valuta lopuksi kalafileen päälle piparjuurivoita.

Aiheeseen liittyvät artikkelit