Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Koronapandemia on kiihdyttänyt kotimaisten hirsisten piharakennusten kysyntää – Nyt arvostetaan tilaa ja valoa, jopa huussit ovat isompia kuin ennen

Hirsinen piharakennus tuo lisätilaa ja laajentaa ajanvietemahdollisuuksia. Piharakennuksen laatu ja pitkäikäisyys ovat nyt tärkeitä tekijöitä ostopäätöksessä.
Kuva: Ykköspuu

Rakennustutkimus RTS:n mukaan suomalaisten vapaa-ajanasuntojen pihoille nousee vuosittain jopa 40 000 erilaista piharakennusta. Saunojen (5 500 kpl) lisäksi rakennamme varasto- ja talousrakennuksia (n. 12 000 kpl), kesäkeittiöitä ja grillikatoksia (n. 8 000 kpl), aittoja (n. 4 000 kpl), autotalleja ja -katoksia (n. 5 500 kpl), huvimajoja (n. 2 000 kpl) ja huusseja.

Koronapandemia on kiihdyttänyt mökkikauppaa, ja RTS:n mukaan myös piharakentamisessa näkyy koronan vaikutus.

Aarre haastatteli seitsemää kotimaista hirsisten piharakennusten valmistajaa, joista monet vahvistavat korona-ajan vilkastuttaneen kysyntää.

”Kysyntä jopa yllätti viime keväänä”, sanoo Porin Puupojat Oy:n myyntijohtaja Marko Lammela.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Myös yrittäjä Riitta Vainiola Teuvan Mökki- ja Sorvituote Oy:stä kertoo kysynnän kasvaneen roimasti viimeisen vuoden aikana. ”Kun ihmiset eivät pääse matkustamaan, halutaan satsata oman pihan ja kesämökin viihtyvyyteen.”

Osalla valmistajista kysyntä on pysynyt ennallaan, joillakin on tapahtunut myös notkahduksia. Karvian Hirsirakentajat Oy:n toimitusjohtaja Jesse Mustakoski kertoo, että viime keväänä kysyntä väheni mutta loppukesä ja syksy olivat jälleen parempia.

”Koronan takia työttömiksi jääneet ihmiset eivät välttämättä sijoita mihinkään ylimääräiseen. Toisaalta jotkut haluavat viettää entistä enemmän aikaa mökillä.”

Luoman Oy:n Kihu-piha­saunassa on erillinen sauna ja pukuhuone sekä edessä katettu terassi. Saunan pinta-ala 13,2 m2, terassi 7,4 m2, hinta 6 499 e. Seinissä tuplapontattu 70 x 145 mm:n höylähirsi.
Luoman Oy:n Kihu-piha­saunassa on erillinen sauna ja pukuhuone sekä edessä katettu terassi. Saunan pinta-ala 13,2 m2, terassi 7,4 m2, hinta 6 499 e. Seinissä tuplapontattu 70 x 145 mm:n höylähirsi. Kuva: Luoman Oy

Kotimaista kevythirttä

Korona on saanut kuluttajat myös arvostamaan kotimaisia tuotteita ja työtä, sanoo Luoman Oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Samuli Franke. Piharakennuksen laatu ja pitkäikäisyys ovat nyt tärkeitä tekijöitä ostopäätöksessä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Aarteen haastattelemat piharakennusten valmistajat käyttävät kotimaista hirttä, kuusta ja mäntyä. Finn-Sermest Oy:n toimitusjohtaja Vesa Mastomäki suosii kuusta, sillä se ei mene kieroon ja on vaaleampaa kuin mänty.

Myös Lammelan mukaan kotimainen sahatuottoinen kuusi sopii piharakennuksiin parhaiten, sillä sitä on helppo työstää ja pintakäsitellä.

Karvian Hirsirakentajat Oy käyttää materiaalinaan mäntyä. ”Valikoimme suoria ja hyvälaatuisia puita. Mänty on yleisesti ottaen kestävä puu, jota on hyvin saatavilla”, Mustakoski sanoo.

Hirren vahvuus vaihtelee sen mukaan, mihin käyttöön rakennus on suunniteltu ja millaista ulkonäköä asiakas toivoo. Piharakennuksissa käytetään monesti niin sanottua kevythirttä, joka on ohuempaa kuin talviasuttavissa taloissa tai kookkaissa mökeissä käytettävä hirsi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Franke kertoo, että Luoman Oy:n ulkohuussit, leikkimökit ja varastot on tehty ohuemmasta puutavarasta, kun taas aitoissa, saunoissa ja vierasmajoissa käytetään aina tuplapontattua hirsirakennetta.

”Meiltä saa kahta eri kevythirttä, 34 x 145 mm ja 45 x 145 mm, joista toisessa on yksi pontti ja toisessa kaksi”, sanoo puolestaan Piispanristin Saha Oy:n toimitusjohtaja Karl Sjöholm.

Pääasiassa haastatellut valmistajat käyttävät höylä- ja lamellihirttä. Karvian Hirsirakentajat valmistaa piharakennuksensa perinteitä kunnioittavasta pyöröhirrestä.

Karvialaisen Finn-Sermest Oy:n tynnyrisaunan halkaisija on 2,2 m ja pituus 2,8 m (sauna 2,0 m, veranta 0,8 m). Hinta 2 298 e. Seinähirsi 40 x 95 mm kuusi, mutta saunan saa myös lämpökäsitellystä puu­tavarasta. Puutavara tulee pääosin Junnikkalan sahalta Kalajoelta.
Karvialaisen Finn-Sermest Oy:n tynnyrisaunan halkaisija on 2,2 m ja pituus 2,8 m (sauna 2,0 m, veranta 0,8 m). Hinta 2 298 e. Seinähirsi 40 x 95 mm kuusi, mutta saunan saa myös lämpökäsitellystä puu­tavarasta. Puutavara tulee pääosin Junnikkalan sahalta Kalajoelta. Kuva: Finn-Sermest Oy

Saunoista kesäkeittiöihin

Ykköspuu Oy:n toimitusjohtajan Arto Pottosen mukaan suomalaisia tuntuu kiinnostavan nyt kaikenlaiset pihalle tai rannalle tulevat apurakennukset: saunat, aitat, varastot ja uusina ryhminä erilaiset kesä- ja kasvihuoneet ja kesäkeittiöt.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Huvimajoissa ja kesäkeittiöissä kesäkautta ja ulkona syömistä voi jatkaa pitkälle syksyyn.

”Viime aikoina suosittuja ovat olleet myös erilaiset kodat ja laavut, joita varsinkin kunnat tilaavat luontopoluille”, kertoo Mustakoski Karvian Hirsirakentajista.

Porin Puupoikien suosituimmat tuotteet ovat kuusikulmainen grillikota sekä moderni, pulpettikattoinen pihavarasto. Luoman Oy:ssä ulkohuussien kysyntä on kasvanut roimasti. Myös Piispanristin Sahalta tilataan ennen kaikkea huusseja ja pihasaunoja, joita Sjöholmin mukaan menisi enemmänkin, ellei pihasaunojen lupaprosessi olisi niin vaativa.

Finn-Sermestiltä tilataan paljon tynnyrisaunoja, jotka eivät vaadi raskaita pohja­töitä.

”Tynnyrisaunan voi laittaa vähimmillään pihalaattojen päälle, ja paljon niitä asennetaan myös kärryille siirreltävyyden takia”, toteaa Mastomäki.

Moneen käyttöön

Mitä muuta suomalaiset piharakennuksiltaan toivovat kuin laatua? Ainakin viihtyisyyttä ja lisätilaa. Valmistajien mukaan piharakennusten hankkija on useimmiten keski-ikäinen tai eläkeläinen, jolla on aikaa nauttia omasta ajasta, pihasta ja kesämökistä.

Mökkeily on silti nyt myös nuorten keskuudessa suosittua, mikä on lisännyt piharakennusten tarvetta lisämajoitukseksi ja nuorison ajanvietto­paikoiksi, kertoo Franke Luoman Oy:stä.

Piharakennuksen halutaan myös sopivan muiden olemassa olevien rakennusten tyyliin ja ympäröivään maisemaan.

”Hyvin haluttu ominaisuus on piharakennuksen monikäyttöisyys. Mitä monikäyttöisempi, sen parempi”, kuvailee Franke.

Esimerkiksi pihavarastoon voi sisällyttää ulkovaraston, puuvajan ja erillisen vierasmajaosan. Huvimaja puolestaan voi toimia niin vapaa-ajanviettopaikkana kuin aittanakin.

”Usein huvimajoista halutaan kesäkeittiön tyyppisiä. Meiltä löytyy esimerkiksi grillillä ja huuvalla varustettu huvimaja”, kertoo Finn-Sermestin Mastomäki.

”Myös saunarakennuksen ja kesäkeittiön voi yhdistää yhdeksi kokonaisuudeksi, jolloin saadaan kiva yhtenäinen oleskelu- ja ajanvietealue”, lisää Ykköspuun Pottonen.

Karvian Hirsirakentajat Oy:n kesäkeittiö on valmistettu 150 mm:n pyöröhirrestä, joka on lähialueen metsien mäntyä. Kesäkeittiön pinta-ala on 9,9 m2, hinta 5 000 e (täydellinen toimitus, ilman rahtia).
Karvian Hirsirakentajat Oy:n kesäkeittiö on valmistettu 150 mm:n pyöröhirrestä, joka on lähialueen metsien mäntyä. Kesäkeittiön pinta-ala on 9,9 m2, hinta 5 000 e (täydellinen toimitus, ilman rahtia). Kuva: Karvian Hirsirakentajat Oy

Valoa ja väljyyttä

Vaikka perinteisille ristinurkkaisille, harjakattoisille pyöröhirsirakennuksille on edelleen kysyntää, piharakennuksissa näkyy trendi kohti modernimpaa.

”Tällä hetkellä asiakkaat toivovat moderneja hirsisiä piharakennuksia, joissa on isot ikkunat ja pulpettikatto”, sanoo Teuvan Mökki- ja Sorvituote Oy:n toimitusjohtaja Pertti Vainiola.

Myös Pottonen uskoo, että pikkuikkunaiset kodat ja muut ”pimeät kopit” ovat menneen talven lumia. Nyt arvostetaan valoa ja väljää tilaa. Suuret ikkunat avaavat näkymiä kauniiseen pihaan ja luontoon.

”Meidän kesäkeittiömme ja huvimajamme olivat ennen kooltaan noin 3 x 3 m tai 3 x 4 m. Nykyisin ne ovat isoilla, liukuvilla lasiaukoilla varustettuja, pulpetti- tai harjakattoisia kesähuoneita, kooltaan noin 4 x 5 m. Yleensä kesähuoneen eteen tehdään vielä iso katettu tai kattamaton kuisti”, Pottonen kertoo.

Tilaa täytyy tätä nykyä löytyä jopa käymälöistä. Piispanristin Saha valmistaa eniten huusseja, jotka ovat kooltaan jopa 4 m2. Myös saunoissa asiakkaat arvostavat Sjöholmin mukaan kokoa ja lasipintaa.

”Muiden piharakennusten osalta mukavuus vaikuttaa selkeästi ostopäätökseen. Malleista halutaan tehdä omannäköisiä, ja rakennuksiin ollaan myös valmiita sijoittamaan vähän ekstraa, että saadaan juuri sellainen kuin toivotaan.”

Artikkeli on julkaistu Aarteessa 3/2021.

Entä rakennuslupa?

  • Selvitä ennen piharakennuksen hankkimista, onko tontillasi jäljellä rakennusoikeutta ja tarvitsetko rakennusluvan. Helpointa on ottaa yhteyttä oman asuinpaikkakunnan rakennusvalvontaan, sillä käytännöt vaihtelevat paikkakunnittain ja rakennustyypeittäin.
  • Asemakaava-alueilla määräykset ovat aina tiukemmat kuin haja-asutusalueilla. Myös ranta saattaa rajoittaa rakentamista.
  • Monessa kunnassa pienelle, alle 20 neliön piharakennukselle, kuten grillikatokselle, ei tarvitse hakea rakennuslupaa, vaan toimenpideilmoitus riittää. Toisaalta vaikkapa kesäkeittiö muurat­tuine tulisijoineen saattaa vaatia rakennus­luvan.
  • Rakennuslupiin mahdollisesti tarvittavat piirustukset saat valmistajilta.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.