Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Villiyrttejä voi kerätä vielä marraskuussa – Tiesitkö, että villiyrttien ravintoaineet ovat loppuvuonna juurissa?

Monien villiyrttien juuret ovat arvokasta ravintoa. Muista, että juurten kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Katso jutun lopusta ohje paahteiseen voikukanjuurijuomaan.
Kuva: Carolina Husu

Loka-marraskuussa, kun monet muut jahtaavat oransseissa liiveissään hirviä ja muita saaliseläimiä, minä otan istutuslapion käteen ja lähden villiyrttien juurijahtiin – ikiomaan pihapiiriini.

Juurten kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten ne pitää kerätä omasta pihasta tai metsästä tai sitten maanomistajan luvalla.

Juurten kaivamisessa on mielestäni jotakin alkukantaista ja samanlaista ihmettelyn iloa kuin sienestämisessä. Kevään ja kesän vihreät herkkukasvit näyttäytyvät nyt ruokalautasella, uutteissa ja teesekoituksissa uudenlaisessa asussa. Makumaailmakin on täysin erilainen.

Jos sinä et ole vielä juuria hyödyntänyt, suosittelen kokeilemaan. Juurekset ovat loppusyksyn ja talven herkkuruokaa. Miksi et kokeilisi myös luonnonkasvien juurten syömistä uunijuureksena tai keittoina?

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kekri on myös juurijuhla

Loka-marraskuu on mitä ihanteellisinta aikaa villiyrttien juurten kaivuun. Kasvien ravintoaineet ovat tähän aikaan vuodesta juurissa, ja niitä voi olla jopa 40 prosenttia enemmän syksyllä kuin keväällä, jota pidetään toisena juurten keruun sesonkiaikana.

Vannoutunut luonnonilmiöiden seuraaja tarkistaa juurijahtiin lähtiessään vanhan kansan kuukalenterista, että kuun vaihe on sopiva. Hän ottaa mukaan keruuastian ja istutuslapion.

Kun kaivaa juuria oikean kuunvaiheen aikana, ne suorastaan pullahtavat maasta. On silkkaa leikkiä vedellä jopa kolmekymmensenttisiä voikukan juuria maasta uunijuureksia ja teesekoituksia varten. Ne pysyvät ehjinä ja voivat olla jopa keskikokoisen porkkanan paksuisia.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Loppusyksyiseen juurijahtiin kannattaa varautua myös läsnä olevalla, meditatiivisella asenteella. Kekrijuhlan eli pyhäinpäivän tienoo on myös villiyrttien juurien sadonkorjuun juhlaa.

Suosittelen tutustumaan ensin vain parin kolmen kasvin juuriin ja jatkamaan ensi syksynä taas parilla uudella. Vasta-alkajalle helppoja juuria ovat voikukan, juolavehnän ja nokkosen juuret. Jos asuu eteläisessä Suomessa, kannattaa kokeilla litulaukan juuria, jotka maistuvat wasabilta.

Monet puutarhaihmiset vihaavat juolavehnää, eikä ihme: se on sinnikäs ja kova levittäytymään kaikkialle. Mitäpä jos antaisit tälle rikkaruoholle mahdollisuuden ja kokeilisit makeahkoja ja hyvänmakuisia juolavehnän juuria omiin yrttiteesekoituksiisi? Juolavehnän juuri on maksan ja suoliston ystävä.

Voikukan juuret ovat syksyllä pitkiä, paksuja, meheviä ja ravinteikkaita.
Voikukan juuret ovat syksyllä pitkiä, paksuja, meheviä ja ravinteikkaita. Kuva: Aino Saarikivi

Käsittely on tarkkaa puuhaa

Kun saavut kotiin juurijahdista, pese, harjaa ja puhdista juuret huolellisesti, jottei niihin jää multaa eikä hiekkaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kuivata paloitellut juuret hyötykasvikuivurissa 40 asteessa tai 50-asteisessa uuninlämmössä uuninluukku raollaan.

Voit levittää juurten palaset saunan lauteille jälkilämpöön, kun sauna on täysin kuiva. Levitä lauteiden päälle ensin puhdas lakana tai pyyhe ja halutessasi vielä leivinpaperia. Pidä huolta hyvästä ilman­vaihdosta.

On erittäin tärkeää, että kuivaat juuret rutikuiviksi, jotta ne eivät homehdu purkissa käyttökelvottomiksi. Paras säilytysastia on ilmatiivis lasipurkki tai peltipurkki.

Esiäitien viisautta

Mielestäni on ilmiselvää, että esi-isämme ja -äitimme ovat hyödyntäneet kasvien juuria ruokana ja rohtona. Voikukanjuurilla on pidetty suolistoa kunnossa ja paahdettu nuotiolla juuria talvi-iltojen lämpimiksi juomiksi. Niistä on keitelty keittoja ja paahdettu niitä tuliuunissa riistan ja kalan kumppaniksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ikääntyvien miesten eturauhasvaivoja on ymmärretty hoitaa nokkosen ja maitohorsman juurilla. Nokkosen juuria on syöty silloin, kun voimakasvin maanpäälliset vaikuttavat vitamiinit ja kivennäisaineet ovat siirtyneet juuriin.

Paahteinen voikukan­juurijuoma

1,5 dl voikukanjuuria palasina

1 litra vettä

Harjaa ja pese voi­kukanjuuret huolellisesti. Silppua juuret noin parin sentin palasiksi. Paahda juuripaloja kuumalla valurautapannulla välillä sekoittaen, kunnes palat ovat väriltään ruskehtavia ja niistä nousee ihanan maltainen tuoksu. Varo, etteivät juuret pala!

Nosta juuripalat pannulta. Keitä kattilassa litra vettä ja lisää paahdetut juuripalat joukkoon. Anna kiehua hiljaa poreillen noin 15–20 minuuttia.

Siivilöi juuripalat, ja juoma on valmista. Makeuta halutessasi hunajalla. Voit käyttää juomaan myös maitoa.

Artikkeli on julkaistu Aarteessa 10/2021.

Juurten terveyshyötyjä

  • Voikukka: Voikukan juuri sisältää runsaasti inuliinia, joka ruokkii suoliston hyviä bakteereja, tukee maksan hyvinvointia, lisää virtsaneritystä ja voi joidenkin tutkimusten mukaan ehkäistä jopa kasvainten kasvua. Saat närästystä poistavaa ja ruuansulatusta edistävää, suklaisen maltaista juomaa paahtamalla voikukan juuria valurautapannulla ruskeiksi ja keittämällä niitä vartin.
  • Nokkonen: Nokkosen juuri on miesten oivallinen auttaja. Juurista keitetty juoma voi helpottaa eturauhasvaivoja sekä virtsateiden ja munuaisten haasteita.
  • Maitohorsma: Kokeile maitohorsman juuresta jauhettua jauhoa gluteenittomaan leivontaan antamaan pähkinäistä ja maltaista makua. Eturauhasvaivoista kärsivät miehet voivat kokeilla maitohorsman juurikeitettä vaivoja helpottamaan.
  • Litulaukka: Litulaukan juuresta voi tehdä villiä wasabia. Raastamalla juurta ja lisäämällä suolaa ja oliiviöljyä saa ihanaa tahnaa, joka maistuu lisukkeena. Litulaukan juurikeite voi helpottaa haavaumien ja hyönteistenpistojen paranemista ja ulkoisesti käytettynä toimii kipeiden nivelten tukihoitona. Pieniksi pilkottuja ja oliiviöljyyn uutettuja juuria voidaan käyttää myös keuhkotulehdusten hoitoon.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.