Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Huono sisäilma vaivaa päiväkoteja, ja juuri siksi hirsipäiväkodit kiinnostavat lasten vanhempia

Väinö Lehtimäki loikkaa alas kiipeilyseinältä. Seinän materiaali on hirsipaneelia.
Väinö Lehtimäki loikkaa alas kiipeilyseinältä. Seinän materiaali on hirsipaneelia. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Suunta on ylöspäin! Väinö Lehtimäki ottaa tiukan otteen kiipeilyseinästä ja kapuaa ylimmille otteille saakka. Vieressä Alli Martelius pomppii trampoliinilla niin että saparot heiluvat.

Ollaan auralaisen päiväkoti Kurjen jumppahuoneessa. Päiväkodin johtaja Liisa Arfman seuraa leikkiä sivummalta. Jumppahuone on mieluinen sekä lapsille että henkilökunnalle. Siellä liikutaan, rakennetaan majoja, joskus on nukuttu päiväuniakin.

”Jumppahuone on monikäyttöinen, tilaa voi jakaa monella eri tavalla. Täällä on päiväkodiksi ihanan isot ja toimivat tilat.”

Tuliterä päiväkoti on suunniteltu nykyaikaiseksi, hyväksi työympäristöksi sekä aikuisille että lapsille, mutta erikoiseksi sen tekee rakennusmateriaali. Elokuussa käyttöön otettu Kurki on rakennettu hirrestä. Jumppasalin ja muiden huoneiden ulkoseinät ovat vaaleaa hirttä, sisäseinissä on paikoin käytetty hirsipaneelia.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kurki on saamassa seuraajia. Pilke päiväkodit Oy:n toimitusjohtaja Minna Martikainen kertoo, että Pilke ja päiväkotien rakennuttaja Mediset Hoivarakentajat ovat sopineet 35 päiväkodin rakentamisesta eri puolille Suomea. Kaksitoista kohdetta on vahvistettu. Rakennustyöt ovat käynnissä Tuusulassa, jonne seuraava Pilke-päiväkoti avataan keväällä, sekä Laukaassa, Janakkalassa ja Vantaan Myyrmäessä.

Julkiselle hirsirakentamiselle on kysyntää: ”Hirsi nähdään terveellisenä vaihtoehtona”

Päiväkodin johtaja Liisa Arfman on tyytyväinen työympäristöönsä.
Päiväkodin johtaja Liisa Arfman on tyytyväinen työympäristöönsä. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Vain hieman kalliimpi

Hirsi ei vielä ole yleinen julkistilojen materiaali, mutta se on yleistymässä. Martikainen kehuu rakennuksen aistiympäristöä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Olen tehnyt parikymmentä vuotta päiväkotityötä hyvin erilaisissa rakennuksissa. Kun vierailin Oulussa hirsirakenteisessa päiväkodissa, se yllätti aistiystävällisyydellään. Yllätyin etenkin rauhallisesta äänimaisemasta. Lasten ruokailuhetkikään ei ollut hälyisä.”

Miellyttävää oli myös se, ettei eteisessä leijunut kosteiden ulkovaatteiden haju vaan kevyt puun tuoksu.

”Jo kotimatkalla sanoin meidän talousjohtajalle, että tällainen päiväkoti olisi hieno mutta olisiko meillä rahkeita siihen.”

Rahkeita osoittautui olevan. Hirsirakenteinen päiväkoti tuli rakennuskustannuksiltaan vain noin 10 prosenttia tavanomaista kalliimmaksi. Kun rakennuksen vuokra-aika on 15 vuotta, vuosikustannuksiin ei jäänyt merkittävää eroa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Olin hämmästynyt, ettei rakentaminen ollut sen kalliimpaa”, Martikainen sanoo.

 

Tukena älykäs ilmanvaihto

Päiväkoteja vaivaavat yleisesti sisäilmaongelmat, joista on vaikea päästä eroon remontoimallakaan. Martikainen kertoo, että ainakin Vantaalla hirsipäiväkoti on kiinnostanut vanhempia nimenomaan tästä syystä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ilmanvaihtoa ei ole jätetty vain hirsiseinien varaan, vaan rakennuksessa on terveen sisäilman suojaamiseksi myös älykäs ilmanvaihto. Sensorit aistivat ilman hiilidioksidin ja kosteuden määrän, ja ilmastoinnin teho säätyy automaattisesti niiden mukaan. Esimerkiksi kun eteistilassa kuivataan lapsijoukon ulkovaatteita kuivureissa, ilmastointi tehostuu kosteuden poistamiseksi.

Ja puun tuoksu, se on vienona mausteena jo eteisessä. Liisa Arfmanin mukaan henkilökunta on siihen jo tottunut, mutta vierailija huomaa sen heti.

Ulkoa hirsipäiväkoti muistuttaa tavallista lautaverhoiltua rakennusta.
Ulkoa hirsipäiväkoti muistuttaa tavallista lautaverhoiltua rakennusta. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Pulpettikatto ja suorat nurkat

Ulkoa hirsipäiväkoti Kurki muistuttaa tavallista lautaverhoiltua rakennusta. Pulpettikatto, vaaleankeltaisiksi maalatut seinät ja suorat nurkat eivät julista ääneen rakennusmateriaalia. Tämä on hirsirakentamista 2010-luvulla: modernin eleetöntä rakennustapaa.

Päiväkodin hirsirungon toimittanut Honkarakenne on kehittänyt ratkaisuja, jotka sopivat julkiseen rakentamiseen. Yksi niistä on suora nollanurkka, jossa hirsiliitos jää rakenteen sisään. Toinen on painumaton hirsi, joka vähentää jälkitöiden tarvetta.

”Painuntavaroja ei tarvitse ottaa huomioon, ja jälkisäätöä esimerkiksi pilareissa ei tarvita toisin kuin perinteiseen tapaan tehdyissä hirsirakenteissa”, selittää Mediset Hoivarakentajien Tarmo Kemppainen.

”Huoltokustannuksiltaan tällainen rakennus vertautuu tavalliseen puurakenteiseen rakennukseen.”

Painumaton hirsi mahdollistaa myös joustavia ratkaisuja arkkitehtuurissa, esimerkiksi isot ikkunat. Kemppainen on päiväkoti Kurjen ratkaisuihin muuten tyytyväinen, mutta seuraaviin Pilkkeen ja Hoivarakentajien päiväkoteihin tulee enemmän suuria, lasten tasolle laskeutuvia ikkunoita.

Kurjessa on panostettu akustiikkaan, eikä ruokahetkikään ole meluisa.
Kurjessa on panostettu akustiikkaan, eikä ruokahetkikään ole meluisa. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Ääni ei kaiu seinistä

Päiväkodin käyttäjien mielestä uudessa rakennuksessa parasta on akustiikka. Jumppasalissa lapset leikkivät äänekkäästi ja vauhdikkaasti, mutta ääni ei kaiu hirsiseinistä. Katto on osittain madallettu, ja se on verhottu allergisoimattomilla, mäntykuituisilla akustiikkalevyillä. Lattiaan on käytetty akustiikkamattoa.

”Kuulon alenema on päiväkotihenkilökunnan ammattitauti, joten tämä on työterveydenkin kannalta merkittävää”, Liisa Arfman sanoo.

Jumppaavien lasten posket alkavat punoittaa, ja moni heittää hupparin nurkkaan. Sisällä on lämmin, vaikka ulkona on napakka pakkassää.

Hirsirakenteisissa ulkoseinissä ei ole eristettä, vaan parikymmensenttinen hirsi pitää kylmän poissa. Hoivarakentajien hirsipäiväkodeissa on lattialämmitys ja energialähteenä maalämpö aina kun mahdollista. Maaperän soveltumattomuuden vuoksi Aurassa jouduttiin kuitenkin turvautumaan kaukolämpöön.

Lastentarhanopettaja Heidi Vainio ohjaa toista lapsiryhmää, joka leikkii lattialla.

”Hirsi on ihana. Täällä on lämmintä eikä kaiu”, hän vahvistaa.

Hirsiseinät ovat näkyvillä leikkihuoneiden sisustuksessa.
Hirsiseinät ovat näkyvillä leikkihuoneiden sisustuksessa. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Kiinnostaa myös maailmalla

Kurki on luontopäiväkoti, ja hirsirakennus sopii myös tähän teemaan. Luontopainotteisuus näkyy päiväkodin toiminnassa esimerkiksi siten, että lapset tekevät retkiä lähiympäristöön ja että askartelussa ja leikeissä hyödynnetään luonnonmateriaaleja. Kesäksi pihaan tulee kasvihuone.

Suuren projektin pilottikohteena Auran hirsipäiväkoti on kiinnostanut vierailijoita. Rakennusmateriaalien valmistajia on käynyt kuvaamassa rakennusta referenssiksi, ja paikallistelevisio teki siitä uutispätkän. Kaukaisimmat vieraat ovat tulleet Japanista asti. Siellä ilmestyvä hirsirakentamislehti teki Kurjesta jutun.

Koska Kurki avattiin vasta viime elokuussa, vielä ei ole tilastotietoa siitä, vaikuttaako hirsiympäristö henkilökunnan sairastavuuteen. Minna Martikainen kertoo, että asiaa seurataan.

Lasten vanhempien palaute Kurjesta on ollut hyvää. ”Perheiltä tulleissa viesteissä korostuu terveysnäkökulma.”

 

Yksityinen Pilke

  • Pilke päiväkodit Oy on suomalainen varhaiskasvatusalan yritys, jolla on tällä hetkellä 79 päiväkotia. Osa niistä on englanninkielisiä, kielirikasteisia tai kaksikielisiä. Yritys tarjoaa myös iltapäiväkerhotoimintaa kuudella paikkakunnalla.
  • Honkarakenne Oyj yhteistyöverkostoineen toimittaa Pilke päiväkodeille vuoden 2020 loppuun mennessä yhteensä 35 hirsipäiväkotia eri puolille Suomea.
  • Lisätietoja: pilkepaivakodit.fi

Artikkeli on julkaistu Aarteessa 3/18.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.