Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kotkalainen kuppikartonki voi pian korvata miljardit muovilla pinnoitetut kertakäyttöastiat

Useiden kansainvälisten ravintolaketjujen edustajat ovat käyneet Kotkassa tapaamassa Markku Hämäläistä ja tutustumassa muovittomaan kuppikartonkiin.
Useiden kansainvälisten ravintolaketjujen edustajat ovat käyneet Kotkassa tapaamassa Markku Hämäläistä ja tutustumassa muovittomaan kuppikartonkiin. Kuva: Johannes Wiehn

Kun Markku Hämäläinen purjehti nuorena Kotkan edustalla, hän tarkkaili Enso-Gutzeitin paperitehtaan piipusta tupruavan mustan savun nousukulmia.

”Siitä pystyi päättelemään tuulen voimakkuuden. Enää se ei onnistu, kun ei tule savua. Vain kostealla säällä piipusta tuleva vesihöyry tiivistyy”, sanoo Hämäläinen.

Kaupungin keskustassa Kotkansaarella sijaitseva tehdas on nykyiseltä nimeltään Kotkamills. Hämäläinen on sen toimitusjohtaja ja yksi omistajista. Neuvotteluhuoneessa Hämäläinen kaataa kahvia kertakäyttöiseen mukiin, joka on tehty muovittomasta, biohajoavasta kuppikartongista.

”Kuulostaa helpolta mutta on vaikea valmistaa.”

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kaikissa take away -pakkauksissa ja -kupeissa käytetään pinnoitteena muovia, mutta siihen saattaa tulla loppu Kotkamillsin uusien keksintöjen myötä.

Hämäläisellä on koko omaisuus kiinni tehtaassa ja sen uudessa kartonkikoneessa, joka on valjastettu muovittoman pakkaus- ja kuppikartongin valmistamiseen.

”All in”, hän tiivistää. ”Olen uskonut tähän alusta lähtien.”

Kartongin päällystäminen tehdään samalla jättiläiskoneella kuin itse kartonki.
Kartongin päällystäminen tehdään samalla jättiläiskoneella kuin itse kartonki. Kuva: Johannes Wiehn

Jättiläiskoneelle jättiläishalli

Ajatuksen maatuvasta ja kierrätettävästä pakkaus- ja kuppikartongista Hämäläiselle esitti eräs paperiseniori saunan lauteilla kuusi vuotta sitten.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Idea jäi itämään. Hämäläinen oli silloin töissä Saksassa Papierfabrik Scheufelen -hienopaperitehtaan toimitusjohtajana, ja omistajalta tuli lupa tehdä koeajoja.

”Lopulta onnistuimme. Päällystyslaitteet olivat kuitenkin niin vanhanaikaisia, että muovittoman kuppikartongin tuotanto olisi tullut liian kalliiksi. Kiinalainen omistaja ei halunnut investoida.”

Hämäläinen alkoi etsiä omaa tehdasta, jonne voisi rakentaa kokonaan uuden koneen. Hän kävi läpi satakunta ehdokasta ympäri maailman ja löysi kolme sopivaa: kaksi Keski-Euroopasta ja yhden Kotkasta.

”Konehallin piti olla pitkä, sillä kone olisi yli 200-metrinen.” Pitkä siksi, jotta koneella voidaan tehdä kartongille monikerrospäällystys. Ja jos konehalli olisi valmiina, säästyisi miltei parisataa miljoonaa euroa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Kartonkikoneen rullamies Antti Sainio leikkaa näytepalat laboratorioon jokaisesta kartonkirullasta.
Kartonkikoneen rullamies Antti Sainio leikkaa näytepalat laboratorioon jokaisesta kartonkirullasta. Kuva: Johannes Wiehn

Konehalli kuin sotatanner

Hämäläinen on kuin vanhan ajan patruuna, joka tekee tehdaskierroksia ja rupattelee työntekijöiden kanssa. Mutta ennen kuin tähän on päästy, hänen piti etsiä hankkeelle rahaa. Se vaati matkustelua, verkostoitumista ja liiketoimintasuunnitelman hiomista.

”Kun löysin oikeat rahoittajat, he hyväksyivät hankkeen yllättävän nopeasti. Rahoitukseen sitoutettiin myös tehtaan johto”, Hämäläinen sanoo.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Omistus vaihtui maaliskuun 2015 lopussa. Tilaus kartonkikoneesta tehtiin alle kuukausi sen jälkeen.

”Siinä vaiheessa olimme jo neuvotelleet päälaitetoimittajien Valmetin ja Bellmerin kanssa. Iso kiitos heille. Suunnitelmien työstäminen Pöyryn kanssa alkoi ennen kuin rahoitus oli selvillä.”

Tammikuussa 2016 alkoi Kotkassa paperikone 2:n purku ja kartonkikoneen asentaminen sen viereen. Konesali oli kuin sotatanner: parhaimmillaan 1 600 ulkopuolista töissä ja lisäksi omat miehet.

Kartonkikone valmistui heinäkuussa kaksi viikkoa aikataulusta myöhässä.

”Rahaa meni enemmän kuin piti. Paineet olivat valtavat. Yllätimme epäilijät, sillä kone tuotti myytävää laatua jo lokakuussa”, sanoo Hämäläinen.

Toistaiseksi Kotkamillsin päätuote on Absorbex-teollisuuspaperi. Aegle-tuotesarjaan kuuluu eri taivekartonkilajeja, joista osa on omia muovittomia tuotteita. Lippulaivatuote on kuitenkin biohajoava kuppikartonki ISLA.

”Taivekartongilla ja teollisuuspaperilla menee kohtuullisen hyvin, joten voimme kehittää kuppikartonkia.”

Kehityspäällikkö Esa Elonen tekee etanolimerkkivärillä pinholes-testin, jolla selviää barrier-pinnan virheettömyys. Reiät näkyvät sinisinä pisteinä.
Kehityspäällikkö Esa Elonen tekee etanolimerkkivärillä pinholes-testin, jolla selviää barrier-pinnan virheettömyys. Reiät näkyvät sinisinä pisteinä. Kuva: Johannes Wiehn

Isän jalanjäljissä

Kotkan tehdas on Hämäläiselle tuttu, sillä hänen isänsä Pauli työskenteli aikoinaan siellä tehtaanjohtajana. Pikkupoikana Markku ajeli pyörällä Kotkansaarella ja katseli, kun tehtaan pillin soidessa valtava määrä työntekijöitä purkautui portissa.

”Silloin oli varmaan 1 400–1 500 työntekijää, nyt 500.”

Hämäläistä mietityttää työvoiman saatavuus. Seuraavien kahden vuoden aikana Kotkamillsistä eläköityy parisataa henkilöä.

”Teemme yhteistyötä ammattikorkeakoulujen kanssa ja tarjoamme harjoittelupaikkoja.”

Insinöörien houkutteleminen ei ole helppoa, sillä pääkaupunkiseutu on lähellä ja vetää hyvin.

”Olin puhumassa puunjalostusteekkareille Otaniemessä. Sanoin aika painokkaasti, että meillä olisi työpaikkoja mutta töitä pitää tehdä. Ei tullut yhtään hakemusta kesätöihin. Ensi kerralla sinne lähetetään joku muu kuin minä.”

Miljoonat kertakäyttökupit saattavat olla pian täysin muovittomia.
Miljoonat kertakäyttökupit saattavat olla pian täysin muovittomia. Kuva: Johannes Wiehn

Muoviton vallankumous

Muovittoman, biohajoavan kahvikuppikartongin reitti markkinoille on ollut pitkä. Kartonki on läpäissyt monet laboratoriotestit ja saanut elintarvikepakkaussertifikaatin.

Ketkä ovat tuotteesta kiinnostuneita?

”Kaikki”, Hämäläinen sanoo. Siis kaikki maailmanlaajuiset kahvila- ja ravintolaketjut.

”Tuotehyväksyntäprosessi on hidas. Asiakkaat ottavat pieniä eriä ja testaavat niitä, odottavat että tuote on kunnossa.”

Euroopan kertakäyttökuppituotantoon tarvitaan 250 000 tonnia kartonkia. Kotkamillsin kapasiteetti on 400 000 tonnia.

”Kuppikartonki on kallis tuote viedä. Amerikan keskiosa ja länsirannikko ovat ongelmallisia logistiikan kannalta. Aasiaan on onneksi nyt junayhteys.”

Yksin USA:ssa kulutetaan 1,1 miljoonaa tonnia kuppikartonkia vuodessa. Se tarkoittaa noin 120 miljardia kuppia.

”Kun tuote lähtee menemään, meillä tai muilla voi olla intoa rakentaa kone Amerikkaan.”

Maailmassa tuotetaan yli 90 miljardia kiloa muovia vuodessa, ja siitä halutaan päästä eroon. Siksi Kotkamillsin innovaatio osuu hyvään hetkeen.

”EU:ssa on työn alla muovien käyttöä rajoittavia direktiivejä. Muovifirmat ja muovipäällystettyä kartonkia valmistavat firmat käyvät lobbauskilpailua. Meidän mielestä muovi pitäisi tietysti kieltää kokonaan”, Hämäläinen myhäilee.

Lue myös: ”Pohjoinen havumetsäsellu on ylivertainen kartongin valmistuksessa”

Viikonloput metsätöissä

Kun purjehduskausi loppuu, Hämäläinen ryhtyy metsätöihin. Syksyisin hän viettää metsissään Pyhtäällä päivän tai kaksi viikosta.

Metsätöissä saa liikuntaa, ja työasiat unohtuvat. Puuta kertyy 50 kuutiota vuodessa.

”Menneidenkin vuosien puut ovat vielä polttamatta. Tuttavani saavat hakea puuta ilmaiseksi. Tai antavat he viinipullon maksuksi.”

Hämäläisen huone Kotkamillsin punatiilisessä toimistorakennuksessa on sama, jossa hänen isänsä työskenteli aikoinaan.

”Silloin oli tummemmat ja vankemmat kalusteet. On sattumaa, että Kotka valikoitui kartonkikoneen paikaksi. Kotkan konesali sattui olemaan tarkoituksiimme paras.”

Hämäläisellä on tapana osallistua työntekijöiden saunailtoihin. Hänellä on halu pitää porukka motivoituneena. ”Turha syytää rahaa jättikoneeseen, jos työilmapiiri ei ole kunnossa.”

Takana on valtava urakka ja vuosien kova työ. Nyt Hämäläinen nukkuu jo hyvin.

”Pidin jopa kesäloman.”

 

Kotkamills Oy

  • Omistajat: MB rahastot (50 %), Nordic Mezzanine, Elo, Teollisuussijoitus sekä toimiva johto (10 %)
  • Työntekijöitä: 500
  • Liikevaihto: 287,7 miljoonaa euroa (2017)

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.