Voikukka-leipäjuustosalaatti
(4 annosta)
300 g leipäjuustoa
nippu retiisejä
ruukku salaattia
0,5 dl voikukanlehtiä
0,5 dl apilanlehtiä
0,5 dl piharatamonlehtiä
(marinoitua punasipulia, ks. Aarteen savukala-perunasalaatin resepti)
Vuohenputkikastike:
1 dl tuoretta vuohenputkea
1 pieni valkosipulinkynsi
0,5 dl oliiviöljyä
1–2 rkl valkoviinietikkaa
1 tl sinappia
suolaa
mustapippuria
Koristeluun:
voikukkia ja metsämansikankukkia
Tee ensin vuohenputkikastike. Pilko vuohenputket ja sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella sileäksi kastikkeeksi.
Pilko leipäjuusto ja retiisit sopiviksi suupaloiksi. Sekoita ne kastikkeeseen ja anna maustua hetken.
Kokoa tarjoiluvadille salaatin-, apilan-, piharatamon- ja voikukanlehdet. Asettele retiisinlohkot, leipäjuustokuutiot ja marinoitu punasipuli salaatin päälle ja valuta vuohenputkikastiketta sekaan. Koristele salaatti voikukilla ja metsämansikankukilla.
Salaattien piristäjät
- Villit yrtit ja vihannekset maistuvat usein parhaimmilta nuorina versoina.
- Villivihanneksia voi kuivata, pakastaa tai säilöä öljyyn.
- Käytä kuivaamiseen yrttikuivuria. Vihanneksia voi kuivata myös ilmavassa paikassa matalissa astioissa.
- Ruohovartisia kasveja saa kerätä niityiltä ja metsistä jokamiehenoikeuksien turvin.
- Villejä kasveja ei kannata kerätä isojen teiden reunoilta tai viljeltyjen peltojen läheltä. Poimi vain kasveja, jotka tunnistat. Syö vain kasveja, jotka varmasti tiedät syötäviksi.
Osaston luetuimmat
- Pellillinen keväistä herkkua – herkkumurupiirakka valloittaa sydämet
- Lieksalaisvalmistaja sai samppanjalakimiehet niskaansa pashan takia – ”Kupliakaan ei saanut näkyä pakkauksessa”
- Tässä klapissa riittää purtavaa – pääsiäsherkku vailla vertaa
- Kahden rahkan pasha – helppo ohje pääsiäisen suosikkijälkiruokaan: hyödynnä kahvinsuodatinta
- Nappaa talteen värikäs uunilohiresepti – appelsiini ja paprika tuovat runsaasti makua
- Näillä neuvoilla kaupan ruukkuyrtti kukoistaa koko kesän – katso video ja nauti sadosta
- Stifado eli kreikkalainen lammaspata