Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Mehukas hirvipata

Hirvipata on juhlaruokaa, joka hautuu hitaasti kypsäksi.
Hirvipata tarjotaan lohkoperunoiden, uunijuuresten tai kuohkean perunamuusin kanssa.
Hirvipata tarjotaan lohkoperunoiden, uunijuuresten tai kuohkean perunamuusin kanssa. Kuva: Mari Ikonen

(10 annosta)

hirven kulmapaisti (n. 2 kg)

50 g voita

170 g pekonia

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

5 isoa sipulia

3 valkosipulinkynttä

3 laakerinlehteä

3 tl kuivattua rosmariinia

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

3 tl rouhittua mustapippuria

3 dl laimentamatonta viinimarja- tai puolukkamehua

3 rkl riistafondia

(2 rkl hunajaa)

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

vettä

suolaa

Sulata pakastettu hirvipaisti jääkaapissa. Ison paistin sulaminen vie jopa kolme päivää.

Paloittele sulanut paisti terävällä lihaveitsellä parin kolmen sentin kuutioiksi ja poista samalla kalvot.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ruskista paistipalat voissa pannulla pienissä erissä, laita uuninkestävään pataan ja kaada päälle pannun huuhdeliemi.

Paloittele pekoni, ruskista palat ja lisää nekin pataan, samoin pannun huuhdeliemi.

Kuori sipulit, paloittele lohkoiksi ja lisää pataan, samoin kuoritut ja paloitellut valkosipulinkynnet. Lisää laakerinlehdet, rosmariini ja rouhittu pippuri sekä kotitekoinen marjamehu.

Kuumenna kiehuvaksi, lisää riistafondi sekä hieman hunajaa, jos mehu on kovin kirpeää. Lisää tarvittaessa vettä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät.

Peitä pata kannella ja kypsennä 175-asteisessa uunissa 3–4 tuntia tai leivin- uunin jälkilämmössä yön yli. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria tai makeutta.

Tarjoa hirvipata perunoiden, uunijuuresten ja puolukoiden kanssa.

Vinkki! Pataruoan voi tehdä myös peuranlihasta.