Mehukas hirvipata
(10 annosta)
hirven kulmapaisti (n. 2 kg)
50 g voita
170 g pekonia
5 isoa sipulia
3 valkosipulinkynttä
3 laakerinlehteä
3 tl kuivattua rosmariinia
3 tl rouhittua mustapippuria
3 dl laimentamatonta viinimarja- tai puolukkamehua
3 rkl riistafondia
(2 rkl hunajaa)
vettä
suolaa
Sulata pakastettu hirvipaisti jääkaapissa. Ison paistin sulaminen vie jopa kolme päivää.
Paloittele sulanut paisti terävällä lihaveitsellä parin kolmen sentin kuutioiksi ja poista samalla kalvot.
Ruskista paistipalat voissa pannulla pienissä erissä, laita uuninkestävään pataan ja kaada päälle pannun huuhdeliemi.
Paloittele pekoni, ruskista palat ja lisää nekin pataan, samoin pannun huuhdeliemi.
Kuori sipulit, paloittele lohkoiksi ja lisää pataan, samoin kuoritut ja paloitellut valkosipulinkynnet. Lisää laakerinlehdet, rosmariini ja rouhittu pippuri sekä kotitekoinen marjamehu.
Kuumenna kiehuvaksi, lisää riistafondi sekä hieman hunajaa, jos mehu on kovin kirpeää. Lisää tarvittaessa vettä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät.
Peitä pata kannella ja kypsennä 175-asteisessa uunissa 3–4 tuntia tai leivin- uunin jälkilämmössä yön yli. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria tai makeutta.
Tarjoa hirvipata perunoiden, uunijuuresten ja puolukoiden kanssa.
Vinkki! Pataruoan voi tehdä myös peuranlihasta.
Osaston luetuimmat
- Makeisten veronkorotuksella voi olla jättimäiset vaikutukset: ”Aika erikoinen päätös”
- Atrian possufile palaa S-kaupan hyllyyn Pohjois-Savossa – aloite tuli osuuskaupan hallinnon sisältä
- Kesko ja Lidl sianlihakohusta: Atria pysyy hyllyissä
- Atrian possunfilee katosi S-ryhmän hyllyistä – tilalle tuli tanskalainen Coop
- Kun lampaat hävitettiin pakolla, joutui Heikki Penttilä tosissaan miettimään elämänsä suuntaa – sitten sitkeä yrittäjä keksi luovan ratkaisun
- S-ryhmä vaihtoi Atrian sianlihan ulkomaiseen – asiantuntija: ”Edullisuus tuntuu olevan tällä hetkellä tärkeintä”
- Lukijalta: Vesijalanjäljestä ollaan tekemässä uusi keino syyllistää maataloutta