Lempeä nokkoskeitto
(4 annosta)
2 kananmunaa
1,5–2 litraa tuoreita nokkosenlehtiä
30 g voita
0,5 dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
3–4 dl nokkosten keitinlientä
1–1,5 tl suolaa
ripaus jauhettua valkopippuria
ripaus jauhettua muskottipähkinää
Annoksiin:
kourallinen ruohosipulisilppua
Keitä kaksi kananmunaa hieman pehmeiksi (noin 6–7 minuuttia), anna jäähtyä ja kuori ne.
Saksi puhtaalta kasvupaikalta kumihansikkaat kädessä pari litraa nuoria nokkosenlehtiä. Huuhdo lehdet juoksevalla vedellä ja kiehauta niitä kolmisen minuuttia vähässä vedessä. Siivilöi ja ota keitinliemi talteen.
Hakkaa ryöpätty, valutettu, hieman jäähtynyt nokkonen silpuksi. Sulata voi kattilassa. Lisää nokkossilppu ja sekoita pari minuuttia. Älä anna ruskistua.
Ripottele sekaan vehnäjauhot. Sekoita hyvin ja anna seoksen kiehahtaa.
Lisää maito desilitra kerrallaan keittoon. Sekoita koko ajan, jottei maito pala pohjaan. Lisää sitten nokkosten keitinlientä, kunnes keitto on sopivan paksua. Kuumenna sekoittaen, lisää suola ja muut mausteet, tarkista maku.
Jaa keitto lautasille. Laita annoksiin puolikas kananmuna ja koristele ruohosipulisilpulla.
Vinkki! Saman ohjeen voi puolittaa paistetun kalan kastikkeeksi. Jätä muna pois tai silppua se lopuksi muhennoksen pinnalle. Tee nokkosmuhennoksesta keittoa paksumpi ja aateloi se tilkalla kermaa.
Osaston luetuimmat
- SEY vastustaa S-ryhmän tuontilihavalintoja: ”Tuontilihan on täytettävä Suomen eläinten hyvinvointistandardit”
- Lukijalta: S-ryhmän toiminta viljelijöitä kohtaan on sikamaista
- Helppo arkiruoka: raejuusto on paljon muutakin kuin lisuke – näitä reseptejä kannattaa kokeilla
- S-ryhmän linjaus kyseenalaistaa räikeästi sen omat vastuullisuuslinjaukset – vaatimukset eivät voi olla ulkomaiselle lepsumpia kuin suomalaiselle
- Näin raastesalaatti muuttuu hetkessä ruokaisammaksi – monikäyttöinen ainesosa löytyy todennäköisesti jo jääkaapistasi
- Kun lampaat hävitettiin pakolla, joutui Heikki Penttilä tosissaan miettimään elämänsä suuntaa – sitten sitkeä yrittäjä keksi luovan ratkaisun
- Lumi ja pakkanen eivät nujerra kotimaista varhaisperunasatoa – juhannuspöydän herkku on turvassa muovien ja harsojen alla