Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kanervatee, kanervalikööri ja kanervaleipä

Käytä kanervan kukkivia latvoja teen ja liköörin valmistukseen. Leipään sopivat kanervan nuoret versot tai kukkivat latvat.
Kanervan kukkivista latvoista saa mitä maukkainta likööriä. Kukkalatvojen annetaan tekeytyä alkoholissa vuoden verran ennen niiden siivilöimistä.
Kanervan kukkivista latvoista saa mitä maukkainta likööriä. Kukkalatvojen annetaan tekeytyä alkoholissa vuoden verran ennen niiden siivilöimistä. Kuva: Jaakko Martikainen / VL-arkisto

Kanervatee

1,5 l raikasta vettä

6 tl kanervan kukkivia latvoja

Kaada kiehunut vesi kanervan kukkalatvojen päälle teepannuun. Anna hautua myssyn alla 15–30 minuuttia.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kanervalikööri

1–2 dl kanervankukkia tai kukkivia latvoja

35 cl kirkasta alkoholia

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

0,5 dl juoksevaa hunajaa

Laita kaikki ainekset tiiviskantiseen lasitölkkiin. Tarkista, että kanervankukat varmasti peittyvät alkoholiin. Anna juoman seistä pimeässä noin vuoden ajan. Siivilöi, tarkista makeus ja pullota.

Kanervaleipä

(2 leipää)

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

7,5 dl kädenlämpöistä vettä

50 g hiivaa

1 rkl suolaa

kaksi kourallista kanervan nuoria versoja tai kukkivia latvoja

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

(kolme kourallista kuivattuja pihlajanmarjoja)

1 dl perunahiutaleita

noin 1–1,3 kg täysjyväjauhoja

Laita hiiva, suola, kanervanversot ja perunahiutaleet sekä halutessasi kuivatut pihlajanmarjat lämpimään nesteeseen. Lisää jauhoja ja vaivaa, kunnes taikina ei enää tartu käsiin. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele ne limpuiksi. Anna limppujen nousta tunnin verran. Paista leipiä 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes ne kumisevat pohjasta kopautettaessa eli ovat kypsiä.