Mustikka-timjamijäätelöä ja maustettua marenkia
Mustikka-timjamijäätelö
(4–6 annosta)
100 g mustikkasosetta
2,5 dl kermaa
2,5 dl maitoa
5 timjaminoksaa
5 munankeltuaista
1,5 dl taloussokeria
Laita mustikkasose, kerma, maito ja timjaminoksat kattilaan ja kiehauta seos. Anna jäähtyä hieman ja siivilöi timjaminoksat pois.
Laita toiseen, pieneen kattilaan vettä kiehumaan vesihaudetta varten.
Vatkaa keltuaiset ja sokeri kevyesti yhteen metallikulhossa, joka on suurempi kuin vesihaudekattila. Lisää mustikkakermaseos ohuena nauhana keltuaisten ja sokerin joukkoon koko ajan vispilällä sekoittaen.
Aseta metallikulho vesihauteen päälle siten, ettei kulhon pohja osu veteen. Kypsennä jäätelömassa vesihauteen päällä 82 asteeseen koko ajan pohjaa myöten sekoittaen. Käytä apuna digitaalista paistomittaria. Jos et omista sellaista, kypsennä seosta, kunnes vaahto häviää pinnalta ja seos hieman sakenee.
Kaada seos pakastimeesi mahtuvaan kulhoon ja anna jäähtyä. Laita kulho pakastimeen. Sekoita massaa vispilällä puolen tunnin välein, kunnes jäätelömäinen rakenne alkaa muodostua.
Tarjoa mustikkajäätelö kauden marjojen ja maustetun marengin kera.
Maustettu marenki
2 munanvalkuaista
1 dl taloussokeria
ripaus sitruunankuorta
hieman timjaminkukintoja
Vatkaa puhtaassa, kuivassa kulhossa sähkövatkaimen pienimmällä teholla munanvalkuaiset ja kolmasosa sokerista kevyeksi vaahdoksi.
Lisää loppu sokeri ja mausteet ja vatkaa sitten täydellä teholla kovaksi vaahdoksi.
Levitä marenkimassa leivinpaperin päälle uunipellille ja anna levyn kuivua 100-asteisessa uunissa noin tunti. Anna jäähtyä.
Lohko marengista paloja ja tarjoa jäätelöannosten kanssa.
Vinkki! Huolehdi siitä, että valkuaisten joukkoon ei pääse yhtään keltuaista, muuten marenki ei vaahtoudu.
Osaston luetuimmat
- EU viittaa kintaalla Suomen pullonpalautusjärjestelmälle – juomayrityksille jättikustannukset
- Tässä on Suomen majoneesipääkaupunki – paprikamajoneesia kuluu tuplasti enemmän kuin muualla
- S-ryhmän linjaus kyseenalaistaa räikeästi sen omat vastuullisuuslinjaukset – vaatimukset eivät voi olla ulkomaiselle lepsumpia kuin suomalaiselle
- Kun lampaat hävitettiin pakolla, joutui Heikki Penttilä tosissaan miettimään elämänsä suuntaa – sitten sitkeä yrittäjä keksi luovan ratkaisun
- Lukijalta: S-ryhmän toiminta viljelijöitä kohtaan on sikamaista
- Nyt alkaa olla hetki idättää juhannusperunat – nappaa tästä vinkit kasvatukseen ja uusiin lajikekokeiluihin
- Helppo arkiruoka: raejuusto on paljon muutakin kuin lisuke – näitä reseptejä kannattaa kokeilla