Mökkirannan kalapurilaiset
(5–10 annosta)
Helpot sämpylät
2,5 dl kauramaitoa (tai tavallista maitoa)
25 g hiivaa
1 tl suolaa
0,5 rkl siirappia
30 g voita, margariinia tai öljyä
n. 5 dl sämpyläjauhoja
Sekoita hiiva kädenlämpöiseen kauramaitoon. Lisää suola ja siirappi ja sekoita mukaan sämpyläjauhot. Alusta taikinaan pehmennyt rasva. Löysästä taikinasta saat kuohkeita sämpylöitä. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinalla peitettynä lämpimässä paikassa. Pyörittele kohonnut taikina yhdeksi tangoksi ja ota siitä viisi tai kymmenen palasta uunipellille, riippuen siitä, haluatko isoja vai pieniä sämpylöitä. Anna sämpylöiden kohota rauhassa liinalla peitettynä. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 10–15 minuuttia.
Savukalatäyte
400 g vaaleaa savukalaa
1 kevätsipuli
200 g ranskankermaa
0,5 dl sinappista kurkkusalaattia
1 dl majoneesia
1 tl suolaa
0,5 tl sokeria
0,5–1 tl sitruunapippuria
1 dl tillisilppua
2 rkl sitruunamehua
Ruodi ja paloittele savukala, huuhdo ja silppua kevätsipuli. Sekoita kala- ja sipulisilppu ja täytteen muut ainekset ja anna tahnan vetäytyä jääkaapissa peitettynä vähintään kolme tuntia, mielellään yön yli.
Lisukkeeksi
1 dl vesiheinän varsia
1 dl isomaksaruohon lehtiä
1 dl vuohenputkien lehtiä
1 dl viinisuolaheinän lehtiä
keto-orvokin kukkia
retiisejä
suolaa
Huuhdo ja pilko villiyrtit ja -salaatit. Halkaise sämpylät ja täytä ne kalatahnalla, villiyrteillä ja orvokinkukilla. Lohko lisukkeeksi retiisejä ja ripottele niiden päälle hieman suolaa. Voit myös leikata retiisejä ohuiksi viipaleiksi ja laittaa niitä hampurilaisten väliin.
Vinkit kalan savustamiseen
- Savustuksen onnistumisen kannalta olennaisinta on kalan tuoreus, ei kalalaji.
- Isot kalat kypsyvät noin 50–60 minuutissa, pienet noin 20–30 minuutissa.
- Lisää savustuspurujen päälle 1–2 sokeripalaa, ne antavat palaessaan savukalalle kauniin ruskeaa väriä.
- Kalan voi suolata ennen savustusta merisuolarakeilla tai savustuksen jälkeen suolaliuoksessa. Liuoksella suolatusta kalasta tulee mehevämpi.
- Suolaliuos keitetään vedestä ja karkeasta merisuolasta (1 l / 1 dl). Savustettu, kuuma kala tai fileet upotetaan haaleaan suolaveteen muutamaksi minuutiksi. Tarkista maku.
Osaston luetuimmat
- Atrian possufile palaa S-kaupan hyllyyn Pohjois-Savossa – aloite tuli osuuskaupan hallinnon sisältä
- Makeisten veronkorotuksella voi olla jättimäiset vaikutukset: ”Aika erikoinen päätös”
- Kesko ja Lidl sianlihakohusta: Atria pysyy hyllyissä
- Atrian possunfilee katosi S-ryhmän hyllyistä – tilalle tuli tanskalainen Coop
- Kun lampaat hävitettiin pakolla, joutui Heikki Penttilä tosissaan miettimään elämänsä suuntaa – sitten sitkeä yrittäjä keksi luovan ratkaisun
- S-ryhmä vaihtoi Atrian sianlihan ulkomaiseen – asiantuntija: ”Edullisuus tuntuu olevan tällä hetkellä tärkeintä”
- Porsaanreikä S-ryhmän vastuullisuuslinjauksessa: Sallii saparoiden typistämisen, jos sikatilan tavoitteena on typistämisestä luopuminen