Mehevä juurileipä
Juuri:
3 dl vettä
1–2 tl suolaa
25 g hiivaa
2 rkl hunajaa
1 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kuivattuja omenapaloja
3 dl variksenmarjoja tai mustaherukoita
(2 tl kuivattua siankärsämöä)
Lopuksi:
1 dl kauraleseitä
3 rkl öljyä
5–6 dl vehnäjauhoja
Vuokaan:
1 rkl öljyä
kourallinen kauraleseitä
Sekoita kädenlämpöiseen veteen suola, hiiva, hunaja, ruisjauhot ja osa vehnäjauhoista (1 dl) sekä kuivatut omenat, marjat ja halutessasi siankärsämö. Sekoita ja anna juuren tekeytyä seuraavaan päivään lämpimässä, vedottomassa paikassa.
Sekoita juureen kauraleseet, öljy ja loput vehnäjauhot pienissä erissä. Alusta taikina ja jätä se melko pehmeäksi.
Voitele ja jauhota uunivuoka ja kaada taikina vuokaan. Kohota leipää liinan alla puolisen tuntia ja paista se sitten 200-asteisessa uunissa (noin 30 minuuttia). Kypsä leipä irtoaa vuoan reunoilta ja kumisee ontosti, kun koputtaa leivän pohjaa.
Osaston luetuimmat
- EU viittaa kintaalla Suomen pullonpalautusjärjestelmälle – juomayrityksille jättikustannukset
- Tässä on Suomen majoneesipääkaupunki – paprikamajoneesia kuluu tuplasti enemmän kuin muualla
- S-ryhmän linjaus kyseenalaistaa räikeästi sen omat vastuullisuuslinjaukset – vaatimukset eivät voi olla ulkomaiselle lepsumpia kuin suomalaiselle
- Lukijalta: S-ryhmän toiminta viljelijöitä kohtaan on sikamaista
- MTK:n Viljanen haluaa pysäyttää ulkomaisen ruoan tuontivyöryn: ”Se lisää kotimaisen ruoan hintapainetta”
- Kun lampaat hävitettiin pakolla, joutui Heikki Penttilä tosissaan miettimään elämänsä suuntaa – sitten sitkeä yrittäjä keksi luovan ratkaisun
- Sairaanhoitaja Amanda päätti kokeilla kakuntekoa, mutta homma lähtikin laukalle ja johti tv-kisan voittoon sekä uuteen ammattiin – ”Hämmästyin omista kyvyistäni”