Ruusunmarja-pihasauniomaljat
(4 annosta)
200 g perattuja ruusunmarjoja
0,5 dl sokeria
0,5 dl vettä
0,5–1 dl hienonnettua pihasauniota
400 g turkkilaista jogurttia
1–2 tl vaniljasokeria
Koristeluun:
metsävadelmia ja syötäviä kukkia
Perkaa ruusunmarjat: leikkaa marjoista kannat irti, puolita marjat ja poista siemenet pikkulusikan avulla.
Kuumenna kattilassa sokeri, vesi ja peratut ruusunmarjat. Keitä matalalla lämmöllä, kunnes marjojen kuoret ovat pehmeitä. Anna jäähtyä. Voit halutessasi puristaa seoksen siivilän läpi, jolloin siihen jäävät mahdolliset viimeiset siemenet.
Sekoita joukkoon tuoreet tai pakastetut, pilkotut pihasauniot ja soseuta seos sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Laita jääkaappiin viilentymään.
Mausta turkkilainen jogurtti vaniljasokerilla. Annostele jälkiruokamaljoihin kerroksittain jogurttia ja ruusunmarjasosetta. Koristele maljat ennen tarjoilua esimerkiksi metsävadelmilla ja syötävillä kukilla.
Näin perkaat ruusunmarjat
- Kaikkien ruusujen marjoja voi syödä. Marjat on helpointa kerätä elo-syyskuussa, kun ne ovat kypsiä mutta eivät vielä pehmenneitä. Silloin niitä on helpoin käsitellä. Pehmeitäkin marjoja voi tosin käyttää, joten ruusunmarjoja voi kerätä pakkasten tuloon saakka.
- Marjoja kannattaa keräämisen jälkeen kuivattaa ensin muutama vuorokausi, jolloin siementen pitäisi irrota helpommin. Huuhtele ruusunmarjat ensin ja halkaise ne nopeampaa kuivatusta varten.
- Käytä siementen poistamiseen pikkulusikan vartta, jolla saat kiepsautettua puolikkaasta kaikki siemenet kerralla pois.
- Perkaamisavuksi kannattaa suostutella näppäräsormisia ja innokkaita lapsukaisia. Herkullinen ruusunmarjajälkiruoka on varmasti apulaistenkin mieleen.
- Varaa tarpeeksi aikaa. Parin litran perkaamiseen voi mennä jopa 45 minuuttia.
- Jos aiot jauhaa kuivat ruusunmarjat rouheeksi, siemeniä ei tarvitse poistaa.
Osaston luetuimmat
- Snellman lopettaa suosikkimakkaroiden valmistamisen – tilalle uudet tuotteet
- S-ryhmä vetää myynnistä Rainbow-tuotteen – saattaa aiheuttaa allergisen reaktion
- Helppo arkiruoka: raejuusto on paljon muutakin kuin lisuke – näitä reseptejä kannattaa kokeilla
- Lukijalta: S-ryhmän toiminta viljelijöitä kohtaan on sikamaista
- Teemu Laurellin piimäkastike on aivan parasta – tarvitset vain muutaman ainesosan
- Sairaanhoitaja Amanda päätti kokeilla kakuntekoa, mutta homma lähtikin laukalle ja johti tv-kisan voittoon sekä uuteen ammattiin – ”Hämmästyin omista kyvyistäni”
- ”Tästä alkaa halpuutuksen uusi aalto”, MTK:n Eerikki Viljanen arvasi, kun Coop tuli S-kauppoihin – huoli heräsi alkuperän hämärryttämisestä ja hintojen polkemisesta