Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Ruusunmarja-pihasauniomaljat

Ruusunmarjoja on työlästä perata, mutta maku palkitsee. Tee marjoista ihania jälkiruokamaljoja.
Ruusunmarjasoseesta ja jogurtista syntyy ihanan raikas jälkiruoka.
Ruusunmarjasoseesta ja jogurtista syntyy ihanan raikas jälkiruoka. Kuva: Aino Saarikivi

(4 annosta)

200 g perattuja ruusunmarjoja

0,5 dl sokeria

0,5 dl vettä

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

0,5–1 dl hienonnettua pihasauniota

400 g turkkilaista jogurttia

1–2 tl vaniljasokeria

Koristeluun:

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

metsävadelmia ja syötäviä kukkia

Perkaa ruusunmarjat: leikkaa marjoista kannat irti, puolita marjat ja poista siemenet pikkulusikan avulla.

Kuumenna kattilassa sokeri, vesi ja peratut ruusunmarjat. Keitä matalalla lämmöllä, kunnes marjojen kuoret ovat pehmeitä. Anna jäähtyä. Voit halutessasi puristaa seoksen siivilän läpi, jolloin siihen jäävät mahdolliset viimeiset siemenet.

Sekoita joukkoon tuoreet tai pakastetut, pilkotut pihasauniot ja soseuta seos sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Laita jääkaappiin viilentymään.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mausta turkkilainen jogurtti vaniljasokerilla. Annostele jälkiruokamaljoihin kerroksittain jogurttia ja ruusunmarjasosetta. Koristele maljat ennen tarjoilua esimerkiksi metsävadelmilla ja syötävillä kukilla.

Näin perkaat ruusunmarjat

  • Kaikkien ruusujen marjoja voi syödä. Marjat on helpointa kerätä elo-syyskuussa, kun ne ovat kypsiä mutta eivät vielä pehmenneitä. Silloin niitä on helpoin käsitellä. Pehmeitäkin marjoja voi tosin käyttää, joten ruusunmarjoja voi kerätä pakkasten tuloon saakka.
  • Marjoja kannattaa keräämisen jälkeen kuivattaa ensin muutama vuorokausi, jolloin siementen pitäisi irrota helpommin. Huuhtele ruusunmarjat ensin ja halkaise ne nopeampaa kuivatusta varten.
  • Käytä siementen poistamiseen pikkulusikan vartta, jolla saat kiepsautettua puolikkaasta kaikki siemenet kerralla pois.
  • Perkaamisavuksi kannattaa suostutella näppäräsormisia ja innokkaita lapsukaisia. Herkullinen ruusunmarjajälkiruoka on varmasti apulaistenkin mieleen.
  • Varaa tarpeeksi aikaa. Parin litran perkaamiseen voi mennä jopa 45 minuuttia.
  • Jos aiot jauhaa kuivat ruusunmarjat rouheeksi, siemeniä ei tarvitse poistaa.