Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Pakuriyhdistys etsii metsänomistajista uusia kasvattajia – tarjolla hyvät lisätulot omasta metsästä

Pro Pakuri Finlandin puheenjohtajan mukaan menekkiä pakurille on enemmän kuin voidaan tarjota.
Pakuriymppitappien sisälle on kasvatettu sienirihmastoa.
Pakuriymppitappien sisälle on kasvatettu sienirihmastoa. Kuva: Niko Nyrhinen / VL-arkisto

Pro Pakuri Finland ry etsii tällä hetkellä pääkaupunkiseudulta metsänomistajia, jotka olisivat kiinnostuneita kasvattamaan metsissään pakurikääpää, kertoo Yle.

”Helsingissä asuu runsaasti metsäomistajia, joilla on palstoja ympäri Suomen. Heille pakurinviljely mahdollistaisi huomattavan lisätulon omasta metsästä”, sanoo Pro Pakuri Finlandin puheenjohtaja Hannu Piispanen.

Yksi puu voi tuottaa kolmesta viiteen kiloa pakuria. Kasvuaika on vähintään viisi vuotta. Kuivatun pakurin kilohinta on tällä hetkellä 30–50 euron välillä, Piispanen kertoo Ylen jutussa.

Tällä hetkellä Pro Pakuri Finlandin mukaan Suomesta saadaan myyntiin vain tuhansia kiloja pakuria. Tulevaisuudessa tavoite on asetettu 200–300 tonniin vuodessa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Suomea varten pakuria ei kannata viljellä, mutta kaukoidän kysyntä on valtavaa. Tarvitsemme teollista pakurinviljelyä ja jalostusta, koska menekkiä olisi paljon enemmän kuin voidaan tarjota”, kertoo Hannu Piispanen.

Luonnonvarakeskuksen tutkijan Henri Vanhasen mukaan nyt olisi oikea aika valloittaa esimerkiksi Japanin pakurimarkkinat.

”Jos me emme sitä tee, niin venäläiset, valkovenäläiset, ukrainalaiset sen tekevät. Tämän takia paikallisten metsänomistajien olisi nyt hyvä herätä ja tarttua toimeen”, toteaa Henri Vanhanen.

Tutkimuksen tuloksena syntyneessä pakurikäävän viljelymenetelmässä laboratoriossa kasvatetaan ymppejä, joihin on kasvatettu sisälle sienirihmastoa. Metsässä omistaja poraa palstansa lehtipuihin reikiä, joihin ymppi laitetaan ja lopuksi reiät tulpataan umpeen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Henri Vanhanen kertoo Ylelle, että helppoja viljelymenetelmiä tarvitaan, jos suomalaiset aikovat olla mukana hurjasti kasvavassa erikoissienten viljely- ja myyntimarkkinassa.

”Pelkästään niin kutsuttujen lääkinnällisten sienten maailmamarkkinakoko on noin 18–24 miljardia dollaria, joten potentiaali on valtava”, Vanhanen kertoo.

Ylen juttu.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.