Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Avoin metsätieto tulee ladattavaksi maaliskuun alussa

Osoitteessa metsään.fi avautuu maaliskuussa uusi avoimen tiedon osio, jonka kautta voi vapaasti ladata tietoja metsävaroista, metsälain erityisen tärkeistä elinympäristöistä, metsänkäyttöilmoituksista ja Kemera-töistä.
Metsäkeskus ei luovuta avoimen metsätiedon mukana metsänomistajien nimi- tai yhteystietoja, tilanrajoja tai kiinteistötunnuksia.
Metsäkeskus ei luovuta avoimen metsätiedon mukana metsänomistajien nimi- tai yhteystietoja, tilanrajoja tai kiinteistötunnuksia. Kuva: Markku Vuorikari / VL-arkisto

Suomen metsäkeskuksen hallinnoimaa metsätietoa on mahdollista hyödyntää nykyistä tehokkaammin 1.3.2018 alkaen, kun metsätietolain muutokset astuvat voimaan. Ympäristötiedoksi katsottavat metsätiedot ovat jatkossa avoimesti saatavissa Metsään.fi-verkkosivujen uudessa avoimen tiedon osiossa.

”Avoimen metsätiedon katseluun käyttäjät tarvitsevat aluksi paikkatietosovelluksen. Kesään mennessä saadaan käyttöön karttapalvelu, jota voi katsoa selaimessa”, sanoo metsätiedon palvelupäällikkö Jorma Jyrkilä Suomen metsäkeskuksesta.

Metsäkeskus ei luovuta avoimen metsätiedon mukana metsänomistajien nimi- tai yhteystietoja, tilanrajoja tai kiinteistötunnuksia. Niiden luovutus edellyttää jatkossakin metsänomistajan suostumusta, toimeksiantoa tai muuta laissa mainittua perustetta.

Metsään.fi-palvelun tietosisältö säilyy kirjautuneille metsänomistaja- ja toimijakäyttäjille lähes ennallaan. Jatkossa metsää kuvaaviin tietoihin ei kuitenkaan sisälly enää euromääräisiä tietoja, kuten hakkuiden kantorahatuloarvioita. Palvelussa pääsee jatkossakin käyttämään oman tilan metsä-, ympäristö- ja luontotietoja sekä hoitamaan metsäasioita sähköisesti.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Metsäkeskuksessa toivotaan, että kaupalliset toimijat lähtevät mahdollisimman pian kehittämään avoimen tiedon varaan palveluja metsänomistajille ja palveluja tarjoaville yrityksille.

”Toivomme, että avautuva metsätieto edistää metsäalan digitalisaatiota ja monipuolistaa metsänomistajille tarjottavien palvelujen tarjontaa. Metsäalan toimijat saavat myös jatkossa entistä laajemmin metsänomistajien yhteystietoja suoramarkkinointitarkoituksiin”, Jyrkilä sanoo.

Uusia palveluja ideoidaan muun muassa toukokuussa Helsingissä järjestettävässä hackathon-tapahtumassa. Hackathoniin osallistuu kilpailevia joukkueita, joiden tavoitteena on luoda sovellus avoimen metsätiedon hyödyntämiseen.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.