Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Älä jätä metsäveroilmoituksen palautusta viime tinkaan

Ole tarkkana palautuspäivissä etenkin silloin, jos käytät paperilomaketta.
Jos jättää metsätulonsa kokonaan ilmoittamatta, voi seurauksena olla veronkorotus.
Jos jättää metsätulonsa kokonaan ilmoittamatta, voi seurauksena olla veronkorotus. Kuva: Kari Salonen

Viime vuonna muuttui moni metsäveroilmoituksen jättämiseen liittyvä asia alkaen palautuspäivistä ja siitä, ettei verottaja enää postita esitäytetyn metsäveroilmoituksen mukana palautuskuorta tai paperista täyttöohjetta.

Mikäli palautit metsäveroilmoituksen viime vuonna, sinun ei tarvitse tänä vuonna opiskella kovinkaan paljon uutta. 2C-lomake on samanlainen kuin ennenkin. Myös arvonlisäverojen ilmoittamisesta ja maksamisesta selviytyy pitkälti viimevuotiseen tapaan. Myöskään itse metsäverotukseen ei ole tullut muutoksia edellisvuoteen verrattuna.

Verottaja kannustaa verovelvollisia entistä ponnekkaammin käyttämään sähköisiä palveluja. Lähes kaikki veroasiat pystyy nykyisin hoitamaan OmaVeron kautta.

Paperilomaketta käyttävän henkilön tulee muistaa, että palautusta ei voi jättää viime tinkaan. Enää ei riitä, että veroilmoituksen vie postiin viimeisenä palautuspäivänä, vaan lomakkeen on tuolloin oltava perillä Verohallinnossa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Sähköinen veroilmoitus jätetään joko OmaVero-palvelun kautta tai lähettämällä täytetty veroilmoitustiedosto Lomake.fi-palvelun kautta. Tällainen tiedosto syntyy esimerkiksi kirjanpito-ohjelmilla.

Metsäveroilmoitusta ei ole pakko palauttaa, mikäli mitään ilmoitettavaa – tuloja, menoja tai varauksiin ja metsävähennyksiin liittyviä tietoja – ei ole.

Vähennettävät menot kannattaa silti aina ilmoittaa. Vaikka metsätaloudesta ei olisi verovuonna mitään tuloja, verottaja hyvittää alijäämän. Yleensä menoja löytyy. Esimerkiksi Aarre-lehden tilausmaksu ja metsänhoitoyhdistyksen jäsenmaksu ovat vähennyskelpoisia metsäverotuksessa.

Lopulliset verot lasketaan metsänomistajan metsäveroilmoituksessa antamien tietojen perusteella. Sen mukaan metsänomistaja saa joko jälkiveroja tai veronpalautuksia.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Verottaja voi kysyä lisätietoja lomakkeella ilmoitetuista vähennyksistä. Siksi metsänomistajalla on velvollisuus tehdä veromuistiinpanot verovuoden tuloista ja menoista. Lomakkeelle voi merkitä vähennyksiksi vain sellaisia kuluja, joista on esittää tosite. Pienistäkin menoista on siksi otettava kuitti talteen.

Aarteessa 1/20 julkaistun metsävero-oppaan avulla selviät veroilmoituksen täyttämisestä. Lue paketista, milloin ilmoitus pitää jättää ja mitä kanavia voit käyttää. Entä milloin syntyy arvonlisäverovelvollisuus?

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.