Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kuusenkerkissä on vahvoja antioksidantteja – Nauti kerkkien hoitavista vaikutuksista teenä ja käytä kerkkiä myös ruokiin

Kuusenkerkkien perinnekäyttö yskänlääkkeenä tunnetaan hyvin, mutta kerkkiä ja havuja voi hyödyntää monipuolisesti myös ruuanlaitossa.
Kuva: Raija Kivimetsä

Ken kuuseen kurkottaa, saa puhtia arkeensa. Oletko sinä keitellyt kuusenhavuista perinteistä voimajuomaa tai käyttänyt havuja vaikkapa riistaruokien rikastajana?

Jos kevätväsymystä pukkaa, kuusenhavut ja alkukesän heleänvihreät kerkät piristävät. Kuusenkerkkien perinnekäyttö yskänlääkkeenä tunnetaan hyvin, mutta kerkkiä ja havuja voi hyödyntää monipuolisesti myös ruuanlaitossa.

Talvella kuusenhavuja voi keitellä vastustuskykyä kasvattavaksi havupuujuomaksi merisuolan kanssa tai surauttaa tehosekoittimella viherjauheeksi, jolla voi maustaa keittoja, uuniruokia, jälkiruokia ja leivonnaisia.

Joillekin onnekkaille jo loppiainen tuo kesän talven keskelle, kun joulukuusi alkaa puskea heleänvihreää kerkkää. Tuota talven ihmettä kannattaa syödä sellaisenaan tai laittaa vaikka kalasopan joukkoon.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Maanomistajan luvalla

Touko-kesäkuussa on aika ryhtyä kerkkien keruupuuhiin, mutta vain omasta metsästä tai maanomistajan luvalla. Kuusenkerkät ovat tuolloin herkän vaaleanvihreitä. Niitä on näppärä kerätä metsäreissulla vaikka pieniin pakastepusseihin, jotka voi heittää kotiin tultua suoraan pakastimeen tulevia kokkailuja odottelemaan.

Kerkkiä poimiessa kannattaa maistella eri puiden satoa, sillä maku vaihtelee. Jopa vierekkäin kasvavissa kuusissa aromi voi olla aivan erilainen. Jotkut maistuvat vahvasti pihkalta, toiset raikkaan sitruunaisilta. Testaamalla löytää omaan suuhun sopivan C-vitamiinipommin.

Jopa oman pihan kuusiaidasta voi kerätä oivallisen sadon ennen kuin sen leikkaa muotoonsa. Metsässä luontoa arvostava vastuullinen kerääjä napsii kerkkiä vain nätisti sivuoksista. Vaikka pienistä kuusista olisi helpompi kerätä, ne kannattaa jättää rauhaan kasvamaan ja ottaa kerkkiä vain isommista kuusista.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Väsymykseen ja vaivoihin

Sekä kuusenhavuissa että -kerkissä on vahvoja antioksidantteja, kuten katekiineja ja gallokatekiineja, ja haihtuvia öljyjä, jotka panevat kampoihin elimistön ennenaikaiselle vanhenemiselle. Kerkät sisältävät myös kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, C-vitamiinia ja A-vitamiinin esi­asteita karoteeneja.

Kuusenkerkkäsiirappi tunnetaan yskänlääkkeenä ja keuhkoputkentulehduksen helpottajana. Kuusenkerkän hoitavista vaikutuksia voi nauttia myös teenä. Vahvan aromikas tee antaa puhtia ja voi lievittää yskää sekä limaista ja tukkoista oloa.

Vaihtoehtoisesti kerkkäteetä voi käyttää virkistävänä jalkakylpynä. Kaada teetä ja lämmintä vettä pesuvatiin niin, että neste ulottuu kehräsluihin asti, ja lisää joukkoon pari ruokalusikallista merisuolaa. Laita jalat pesuvatiin vartiksi. Iho on suurin elimemme, ja jalkakylvyn kautta kuusen tehoaineet imeytyvät koko kehon hyödyksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Monipuolisesti ruokiin

Kuusenkerkät sopivat mainiosti ruuanlaittoon. Niitä kannattaa laittaa salaattiin, muhennoksiin, keittoihin, jälkiruokiin ja erilaisiin laatikkoruokiin. Niistä voi surauttaa pestoa. Kerkistä saa suloista makua myös raakakakkuihin ja smoothieihin.

Murustettuja kerkkiä tai havuja voi käyttää kuin rosmariinia uunijuuresten tai uunissa kypsennettävien kalojen maustamiseen.

Kirpakoiden kuusenkerkkien makumaailma sopii hyvin yhteen metsämarjojen kanssa. Yhdistä kuusenkerkkää ja puolukkaa tai karpaloa smoothieen tai jogurtin joukkoon. Maku on yllättävä ja ainutlaatuinen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Astetta villimpi vispipuuro

(3–4 annosta)

1 l vettä

3,5 dl puolukoita (pakastettuja tai tuoreita)

2 dl karkeita riisijauhoja

2 tl kuivattua, jauhettua kuusenkerkkää

1 dl raakaruokosokeria

1 tl vaniljasokeria

Koristeluun:

tuoreita kuusenkerkkiä

(kermavaahtoa)

Kiehauta vesi kattilassa ja lisää puolukat kiehuvaan veteen. Keitä 15 minuuttia. Siivilöi marjat ja laita mehu takaisin kattilaan.

Kuumenna puolukkamehu ja vispaa joukkoon karkea riisijauho sekä kuusenkerkkäjauhe. Keitä miedolla lämmöllä puuroksi samalla sekoittaen. Lisää sokeri ja vaniljasokeri ja anna hautua vielä hetken.

Jäähdytä puuro huoneenlämpöiseksi ja vatkaa se sitten sähkövatkaimella kuohkeaksi puuroksi. Tarjoiluvaiheessa koristele vispipuuro kuusenkerkillä. Halutessasi voit juhlistaa jälkiruuan kermavaahtonokareella.

Vinkkejä!

Voit käyttää villiin vispipuuroon myös kaupoista saatavaa kuusenkerkkäjauhetta.

Käytä siivilään jääneet puolukat vaikka sämpylätaikinaan.

Artikkeli on julkaistu Aarteessa 3/2021.

Muista!

  • Puiden osien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Kerää siis kerkkiä vain omista metsistäsi tai pihapuistasi.
  • Metsähallituksen monikäyttö­metsistä kuusenkerkkiä ja monia muita luonnontuotteita voi kerätä hankkimalla henkilökohtaisen, maksullisen luonnontuoteluvan Eräluvat.fi-verkkokaupasta.
  • Hartsille allerginen voi saada oireita kuusesta. Myös astmaatikkojen kannattaa olla kuusen kanssa tarkkana.
  • Valmista itse kuusenhavusuolaa: Laita tuoreita havuja tai kuusenkerkkiä tehosekoittimeen suolan kera. Surauta hienoksi ja levitä pellille kuivumaan 50-asteiseen uuniin, josta olet jättänyt uuninluukun raolleen vaikkapa puulastan avulla. Kuivauslämpötila saa olla korkeintaan 37 astetta. Kun havusuola on kuivaa, purkita se ja käytä maustamiseen.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.