Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Pääkirjoitus: Vaaroihin on viisasta varautua

On viisautta olla nöyrä luonnon edessä ja tiedostaa vaaranpaikat niin metsätöissä kuin luontoretkilläkin, kirjoittaa Aarteen vs. päätoimittaja Elina Lampela.

Jopa kokeneelle luonnossa liikkujalle metsä muuttuu pelottavaksi, kun suunta katoaa. Tilanne hankaloituu entisestään, jos keho väsyy. Silloin järkikään ei leikkaa.

Tässä on ensimmäinen vinkki: ota metsäretkelle mukaan riittävän paljon vettä ja evästä, mieluummin liikaa kuin liian vähän.

Itse eksyin kerran vaelluksella Lapissa. Oli helle, hiki valui, verenimijät kiusasivat ja paniikki meinasi iskeä. Näin jopa kangastuksia. Päivästä tuli pitkä, mutta se onneksi päättyi hyvin.

Tänä suurenmoisena marjakesänä moni on eksynyt luontoon. Hillastajia on etsitty helikopterein, koirin ja poliisipartioin. Ylikonstaapeli Jari Seppälä Lapin poliisista kertoi Lapin Kansassa, että jängille on hillasesongin aikana eksynyt joka päivä joku.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Yksi profiili on noussut huolestuttavasti esille: Iäkkäät, kokeneet, vuosikymmeniä jängillä kulkeneet hillastajat, jotka ovat lähteneet matkaan yksin. Mikä kaikkein pahinta, he ovat jättäneet kännykän autolleen tai kotiin”, Seppälä kertoi.

Siinä on kaksi tärkeää vinkkiä lisää: ota kaveri mukaan ja laita täyteen ladattu kännykkä vetoketjutaskuun. Vara-­akkukin on viisasta pakata reppuun. Puhelimen sovelluskaupasta kannattaa ladata ilmainen 112-sovellus. Kun hätäpuhelun soittaa sitä kautta, hätäkeskus näkee, mistä soitat.

Teknologiaa kannattaa ilman muuta hyödyntää luonnossa, vaikka tarkoitus ei olekaan kulkea ruutu kiinni naamassa. Karttasovellukset ja urheiluun tarkoitetut paikannussovellukset ovat oiva apu myös retkeilijä-­keräilijälle. Kompassin ja kartan käyttö kuuluvat tietysti jokaisen perusosaamiseen.

Omalle metsäpalstalle töihin lähtiessä ei ehkä ole eksymisen vaaraa, mutta muihin vaaroihin on viisasta varautua. Samoin kuin marjastajan on savotalle painuvan metsänomistajan hyvä ilmoittaa jollekulle läheiselle aikeistaan. Kerro, mihin menet ja milloin arviolta aiot palata.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Toimittaja Risto Jussila on koonnut Aarteeseen 7/20 muistilistan varusteista ja toimista, joilla metsänomistaja voi ennakoida vaaranpaikkoja ja varautua haavereihin. On viisautta olla nöyrä luonnon edessä ja tiedostaa metsätyön ja luontoretkien vaaranpaikat.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.