Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Piparjuuripeura

Valmista perinneruoka riistalihasta.
Piparjuuriliha on isoäidin perinneruoka, jonka voi hyvin valmistaa myös riistalihasta.
Piparjuuriliha on isoäidin perinneruoka, jonka voi hyvin valmistaa myös riistalihasta. Kuva: Mari Ikonen

(4 annosta)

600–700 g peuranpaistia

vettä

1 sipuli

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

1 porkkana

pieni pala juuriselleriä

pieni pala piparjuurta

2 laakerinlehteä

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

4 maustepippuria

Kastike:

3 porkkanaa

3 dl keitinlientä

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

1 rkl etikkaa

1 tl sokeria

1–2 rkl raastettua piparjuurta

3 rkl vehnäjauhoja

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

1–2 tl suolaa

(1 dl kermaa)

3 kevätsipulia varsineen

Jos käytät pakastettua riistaa, ota se sulamaan edellisenä päivänä jääkaappiin.

Laita sulanut paisti kattilaan ja kaada päälle vettä, kunnes liha peittyy. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kuori vaahto. Kuori sipuli, porkkana ja juurespalat ja lisää ne kattilaan, samoin laakerinlehdet ja pippurit. Vähennä lämpöä ja keitä lihaa mausteliemessä reilun tunnin verran kannen alla.

Nosta kypsä liha jäähtymään ja siivilöi keitinliemi. Kuori ja paloittele porkkanat ja laita ne kattilaan. Kaada päälle keitinlientä ja keitä porkkanapalat puolikypsiksi.

Lisää kattilaan etikkaa, sokeria ja raastettua piparjuurta (ensin 1 rkl) sekä vehnäjauhot keitinliemitilkkaan sekoitettuina. Sekoita, kunnes vehnäjauhot ovat kypsiä.

Poista lihasta kalvot ja leikkaa liha suupaloiksi. Lisää kattilaan lihapalat sekä teelusikallinen suolaa. Maistele ja lisää makusi mukaan joko piparjuuriraastetta, suolaa, etikkaa tai sokeria. Pyöristä maku halutessasi kermalla, silppua päälle kevätsipulit ja tarjoa kastike keitettyjen kuoriperunoiden kanssa.