Piparjuuripeura
(4 annosta)
600–700 g peuranpaistia
vettä
1 sipuli
1 porkkana
pieni pala juuriselleriä
pieni pala piparjuurta
2 laakerinlehteä
4 maustepippuria
Kastike:
3 porkkanaa
3 dl keitinlientä
1 rkl etikkaa
1 tl sokeria
1–2 rkl raastettua piparjuurta
3 rkl vehnäjauhoja
1–2 tl suolaa
(1 dl kermaa)
3 kevätsipulia varsineen
Jos käytät pakastettua riistaa, ota se sulamaan edellisenä päivänä jääkaappiin.
Laita sulanut paisti kattilaan ja kaada päälle vettä, kunnes liha peittyy. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kuori vaahto. Kuori sipuli, porkkana ja juurespalat ja lisää ne kattilaan, samoin laakerinlehdet ja pippurit. Vähennä lämpöä ja keitä lihaa mausteliemessä reilun tunnin verran kannen alla.
Nosta kypsä liha jäähtymään ja siivilöi keitinliemi. Kuori ja paloittele porkkanat ja laita ne kattilaan. Kaada päälle keitinlientä ja keitä porkkanapalat puolikypsiksi.
Lisää kattilaan etikkaa, sokeria ja raastettua piparjuurta (ensin 1 rkl) sekä vehnäjauhot keitinliemitilkkaan sekoitettuina. Sekoita, kunnes vehnäjauhot ovat kypsiä.
Poista lihasta kalvot ja leikkaa liha suupaloiksi. Lisää kattilaan lihapalat sekä teelusikallinen suolaa. Maistele ja lisää makusi mukaan joko piparjuuriraastetta, suolaa, etikkaa tai sokeria. Pyöristä maku halutessasi kermalla, silppua päälle kevätsipulit ja tarjoa kastike keitettyjen kuoriperunoiden kanssa.
Osaston luetuimmat
- Pellillinen keväistä herkkua – herkkumurupiirakka valloittaa sydämet
- Kahden rahkan pasha – helppo ohje pääsiäisen suosikkijälkiruokaan: hyödynnä kahvinsuodatinta
- Tässä klapissa riittää purtavaa – pääsiäsherkku vailla vertaa
- Pääsiäinen nostaa yhden yrtin kysyntää satoja prosentteja – näin perinnejuhla näkyy suomalaisten ostoskoreissa
- Lieksalaisvalmistaja sai samppanjalakimiehet niskaansa pashan takia – ”Kupliakaan ei saanut näkyä pakkauksessa”
- Nappaa talteen värikäs uunilohiresepti – appelsiini ja paprika tuovat runsaasti makua
- Tällä ohjeella valmistuu aito, perinteinen pasha