Kukkakaali-metsäsienigratiini
(4 annosta)
1 keskikokoinen kukkakaali
tilkka vettä
Kastike:
30 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
3 dl kuumaa maitoa
1 dl kukkakaalin keitinvettä
2 dl paloiteltuja, pannulla kiehautettuja suppilovahveroita tai muita metsäsieniä
2 dl voimakkaan makuista juustoraastetta
1 tl suolaa
0,5 tl jauhettua muskottipähkinää
Poista kukkakaalista kanta ja suojuslehdet ja paloittele kaali isoiksi nupuiksi. Kiehauta nuppuja kannen alla vesitilkassa noin 5 minuuttia niin, että ne jäävät napakoiksi. Ota keitinvesi talteen.
Sulata paksupohjaisessa kattilassa voi ja sekoita siihen vehnäjauhot haarukkavatkaimella. Kun voi-jauhoseos on kiehahtanut, kaada sekaan kuumaa maitoa vähän kerrallaan ja vatkaa sileäksi.
Kaada joukkoon myös kukkakaalin keitinvesi ja anna kiehahtaa samalla vatkaten, jottei kastike pala pohjaan.
Sekoita valkokastikkeeseen sienet, raastettu juusto, suola ja muskottipähkinä.
Laita kukkakaalit voideltuun uunivuokaan ja kaada päälle kastike.
Kypsennä 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia, kunnes gratiinin pinta on kauniin ruskea.
Tarjoa gratiinia peuran ulkofileen lisukkeena. Katso peuran ulkofileen resepti täältä.
Osaston luetuimmat
- Snellman lopettaa suosikkimakkaroiden valmistamisen – tilalle uudet tuotteet
- Näin raastesalaatti muuttuu hetkessä ruokaisammaksi – monikäyttöinen ainesosa löytyy todennäköisesti jo jääkaapistasi
- Makeisten veronkorotuksella voi olla jättimäiset vaikutukset: ”Aika erikoinen päätös”
- Makeisten valmistaja kimmastui sokeriverosta: Tällainen on Persu's Makeis Sekoomus -karkkipussi
- Pikapizza kotiuunissa: Raejuusto-pizzapannari on kiireisen päivän pelastus
- Atrian possufile palaa S-kaupan hyllyyn Pohjois-Savossa – aloite tuli osuuskaupan hallinnon sisältä
- Vegaaninen vuohenjuuston korvike nappasi vuoden suomalaisen elintarvikeinnovaatiopalkinnon – tältä se maistuu