Lempeä nokkoskeitto
(4 annosta)
2 kananmunaa
1,5–2 litraa tuoreita nokkosenlehtiä
30 g voita
0,5 dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
3–4 dl nokkosten keitinlientä
1–1,5 tl suolaa
ripaus jauhettua valkopippuria
ripaus jauhettua muskottipähkinää
Annoksiin:
kourallinen ruohosipulisilppua
Keitä kaksi kananmunaa hieman pehmeiksi (noin 6–7 minuuttia), anna jäähtyä ja kuori ne.
Saksi puhtaalta kasvupaikalta kumihansikkaat kädessä pari litraa nuoria nokkosenlehtiä. Huuhdo lehdet juoksevalla vedellä ja kiehauta niitä kolmisen minuuttia vähässä vedessä. Siivilöi ja ota keitinliemi talteen.
Hakkaa ryöpätty, valutettu, hieman jäähtynyt nokkonen silpuksi. Sulata voi kattilassa. Lisää nokkossilppu ja sekoita pari minuuttia. Älä anna ruskistua.
Ripottele sekaan vehnäjauhot. Sekoita hyvin ja anna seoksen kiehahtaa.
Lisää maito desilitra kerrallaan keittoon. Sekoita koko ajan, jottei maito pala pohjaan. Lisää sitten nokkosten keitinlientä, kunnes keitto on sopivan paksua. Kuumenna sekoittaen, lisää suola ja muut mausteet, tarkista maku.
Jaa keitto lautasille. Laita annoksiin puolikas kananmuna ja koristele ruohosipulisilpulla.
Vinkki! Saman ohjeen voi puolittaa paistetun kalan kastikkeeksi. Jätä muna pois tai silppua se lopuksi muhennoksen pinnalle. Tee nokkosmuhennoksesta keittoa paksumpi ja aateloi se tilkalla kermaa.
Osaston luetuimmat
- Tee perunasalaatti uudella tavalla – näin teet siitä erityisen maistuvaa
- Suomessa myydään ruokaa, joka ei ole mistään kotoisin
- EU viittaa kintaalla Suomen pullonpalautusjärjestelmälle – juomayrityksille jättikustannukset
- Tässä on Suomen majoneesipääkaupunki – paprikamajoneesia kuluu tuplasti enemmän kuin muualla
- Helppo arkiruoka: raejuusto on paljon muutakin kuin lisuke – näitä reseptejä kannattaa kokeilla
- Leivo janssoninkiusaus piirakaksi – suolainen herkku sopii juhlapöytään
- Näin valmistat kotona sotkun herkullisia munkkeja