Pääsiäisen hirvipaisti ja uuniperunat
(10–15 annosta)
2–3 kg:n hirvipaisti
Marinadi:
1 rkl katajanmarjoja
1 rkl kokonaisia mustapippureita
1 rkl kuivattua timjamia
1 rkl kuivattua rosmariinia
1 rkl kuivattua minttua
2 rkl hunajaa
1 tl suolaa
1 dl punaviiniä
1 dl rypsiöljyä
Murskaa katajanmarjat ja pippurit huhmaressa. Lisää kuivatut yrtit ja hieraise niitäkin pari kertaa hienommiksi. Yhdistä mausteet, punaviini ja rypsiöljy, kaada marinadi paistille ja anna lihan marinoitua pari vuorokautta jääkaapissa.
Kypsennä paisti oheisen ohjeen mukaan uunissa ja nosta sen jälkeen uunin lämpö 225 asteeseen. Anna lihan vetäytyä sillä aikaa, kun paistat uuniperunat sekä valmistat vihannekset ja kastikkeen.
Viipaloi hirvipaisti ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa uuniperunoiden ja vihreiden vihannesten (esimerkiksi höyrytettyjä ruusukaaleja, parsakaalia tai salaattifenkolia) sekä paistoliemestä valmistetun kastikkeen kanssa.
Puolitetut uuniperunat
(10 hengelle)
2 kg keskikokoisia, jauhoisia perunoita
1 dl rypsiöljyä
1 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl kuivattua timjamia
Pese perunat huolellisesti, anna kuivua ja halkaise puolikkaiksi. Päällystä reunallinen uunipelti leivinpaperilla. Sekoita mausteet rypsiöljyyn.
Lusikoi mausteöljyä uunipellille ja lado perunanpuolikkaat halkaistu pinta alaspäin kukin oman öljytilkkansa päälle.
Paista 225-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.
Hitaasti hyvä tulee
- Kookas, pakastettu hirvipaisti (2–3 kg) kannattaa sulattaa hitaasti jääkaapissa. Se vie pari kolme päivää. Uunipaistin voi sulatuksen aikana samalla marinoida esimerkiksi isossa muovipussissa. Kääntele paistia muutaman kerran marinoitumisen aikana.
- Ennen kuin työnnät paistin kypsymään 125–150-asteiseen uuniin, pistä sen paksuimpaan kohtaan paistolämpömittari.
- Paisti on sopivan kypsä eli keskeltä vielä punertava, kun sen sisälämpötila on 65–70 astetta. Siivilöi paistovuokaan kertynyt liemi kattilaan ja kiedo paisti reiluksi puoleksi tunniksi foliokääröön vetäytymään ennen viipaloimista.
- Hirvipaistin voi valmistaa myös patapaistina: Paistin pinnat ruskistetaan voissa, suolataan ja pippuroidaan, ja pataan kaadetaan vettä noin kolmaosa paistin korkeudesta. Liemi maustetaan katajanmarjoilla, sipulilla, juureksilla ja yrttikimpulla, ja paisti kypsennetään miedolla lämmöllä kannen alla. Liemessä paisti kypsyy nopeammin kuin uunissa, joten varo ylikypsentämistä.
- Keitä paistolientä tarvittaessa kokoon, lisää kiehuvan kuumaan liemeen tilkka soijakastiketta tai riistafondia, pari desilitraa kermaa, pari lusikallista marjahyytelöä tai tilkka madeiraa, mausta mustapippurilla ja yrteillä ja suurusta ruskealla Maizenalla (2–4 rkl). Tarkista maku ja tarjoa kastike hirvipaistin kanssa.
Osaston luetuimmat
- EU viittaa kintaalla Suomen pullonpalautusjärjestelmälle – juomayrityksille jättikustannukset
- Tässä on Suomen majoneesipääkaupunki – paprikamajoneesia kuluu tuplasti enemmän kuin muualla
- S-ryhmän linjaus kyseenalaistaa räikeästi sen omat vastuullisuuslinjaukset – vaatimukset eivät voi olla ulkomaiselle lepsumpia kuin suomalaiselle
- Kun lampaat hävitettiin pakolla, joutui Heikki Penttilä tosissaan miettimään elämänsä suuntaa – sitten sitkeä yrittäjä keksi luovan ratkaisun
- Lukijalta: S-ryhmän toiminta viljelijöitä kohtaan on sikamaista
- Helppo arkiruoka: raejuusto on paljon muutakin kuin lisuke – näitä reseptejä kannattaa kokeilla
- Nyt alkaa olla hetki idättää juhannusperunat – nappaa tästä vinkit kasvatukseen ja uusiin lajikekokeiluihin