Nokkospiiras, nokkospesto ja nokkosglögi
Vihreä piiras
Pohja:
3 dl täysjyväjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 muna
0,5 dl luonnonjogurttia tai ranskankermaa
0,5 dl pehmeää voita
2 tl kuivattuja luonnonyrttien lehtiä tai esimerkiksi persiljaa
Täyte:
2 isoa sipulia
2 valkosipulinkynttä
ruohosipulia maun mukaan
2 rkl voita
(3 dl kinkkusuikaleita)
500 g parsakaalia
Munamaito:
4 dl tuoretta tai 1–2 dl kuivattua nokkosta hienonnettuna.
1 muna
1 tl suolaa
2 dl maitoa
Päälle:
juustoraastetta
Sekoita kaikki pohjan aineet kulhossa ja painele taikina piirasvuokaan.
Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet ja kuullota ne voissa. Levitä sipulit ja halutessasi kinkkusuikaleet pohjan päälle. Paloittele parsakaali 3–6 cm:n kokoisiksi paloiksi ja aseta ne kauniisti täytteen päälle. Sekoita munamaidon ainekset ja kaada munamaito päälle. Ripottele päällimmäiseksi juustoraaste.
Paista 200-asteisessa uunissa noin 40–50 minuuttia, kunnes juusto on saanut hieman väriä.
Nokkospesto
3 dl tuoreita yrttejä
0,5 dl nokkosensiemeniä
0,5 dl manteleita, hampunsiemeniä tai pinjansiemeniä jauhettuna
1–2 valkosipulinkynttä
1 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
(vettä)
Sekoita kaikki aineet tasaiseksi tehosekoittimessa. Lisää tilkka vettä, jos seos on liian paksua. Voit korvata yrtit nokkosenlehdillä, jos jätät nokkosensiemenet pois.
Nokkosglögi
6 kpl nokkosen varsia tai 2 dl kuivattuja lehtiä
yht. 3 rkl kokonaista tai rouhittua kardemummaa, mustapippuria ja inkivääriä
2 l marjamehua (esim. mustaselja, mustaherukka tai pihlajanmarja)
hunajaa maun mukaan
Keitä kattilassa noin tunti, makeuta hunajalla ja siivilöi. Samojen mausteiden päälle voi keittää vielä toisenkin glögin.
Osaston luetuimmat
- Snellman lopettaa suosikkimakkaroiden valmistamisen – tilalle uudet tuotteet
- Näin raastesalaatti muuttuu hetkessä ruokaisammaksi – monikäyttöinen ainesosa löytyy todennäköisesti jo jääkaapistasi
- Makeisten veronkorotuksella voi olla jättimäiset vaikutukset: ”Aika erikoinen päätös”
- Makeisten valmistaja kimmastui sokeriverosta: Tällainen on Persu's Makeis Sekoomus -karkkipussi
- Pikapizza kotiuunissa: Raejuusto-pizzapannari on kiireisen päivän pelastus
- Atrian possufile palaa S-kaupan hyllyyn Pohjois-Savossa – aloite tuli osuuskaupan hallinnon sisältä
- Vegaaninen vuohenjuuston korvike nappasi vuoden suomalaisen elintarvikeinnovaatiopalkinnon – tältä se maistuu