Juomia vadelmasta
Vadelmavotka
4–5 dl tuoreita vadelmia
2–3 dl votkaa
2 dl sokeria tai hunajaa
Kerää vadelmat, puhdista ne ja tiputa väljästi noin puolen litran pulloon. Valuta pulloon kirkasta alkoholia, kunnes marjat peittyvät alkoholiin. Votkan määrä riippuu sadon mehevyydestä.
Sulje marjapullo ja anna seistä huoneenlämmössä kaksi viikkoa. Kun marjojen väri alkaa haalistua ja neste värjäytyy helakaksi, siivilöi vadelmaneste talteen.
Haalistuneet marjat voit survoa, pakastaa tai käyttää heti jälkiruokien mausteeksi. Alkoholissa uutetut marjat sopivat esimerkiksi suklaapaistostaikinaan. Voit käyttää marjasurvoksen myös ylelliseen suklaa-vadelmanaamioon.
Vadelmavotka on sellaisenaan, luonnonmakeana, valmis vilustumisryyppy, jota nautitaan 1 tl kuuman mehun kanssa.
Hyvän mielen vadelmalikööriin lisätään hunajaa tai sokeria. Sekoita makeutusaine vadelmavotkaan, sulje pullo ja säilytä likööri viileässä hyvin suljettuna.
Vinkki! Vadelman uuttamiseen sopii myös konjakki.
Varisaavan vadelmajuoma
1 l variksenmarjoja
2 l vadelmia
3 l vettä
50 g sitruunahappoa (saa ruokakaupasta)
500 g hunajaa tai sokeria
Survo puhdistetut marjat kattilassa. Lisää kylmä vesi ja sitruunahappo. Peitä kattila, nosta kylmään ja anna seistä peitettynä vuorokausi.
Valuta marjasurvosvesi siiviläharson läpi säilytysastiaan ja lisää mehuun hunaja tai sokeri. Sekoita ja säilytä suljettuna tai pullotettuna kylmässä. Viileä energiajuoma sopii kauneuspäivän piristeeksi.
Osaston luetuimmat
- Pellillinen keväistä herkkua – herkkumurupiirakka valloittaa sydämet
- Kahden rahkan pasha – helppo ohje pääsiäisen suosikkijälkiruokaan: hyödynnä kahvinsuodatinta
- Tässä klapissa riittää purtavaa – pääsiäsherkku vailla vertaa
- Nappaa talteen värikäs uunilohiresepti – appelsiini ja paprika tuovat runsaasti makua
- Pääsiäinen nostaa yhden yrtin kysyntää satoja prosentteja – näin perinnejuhla näkyy suomalaisten ostoskoreissa
- Tällä ohjeella valmistuu aito, perinteinen pasha
- Stifado eli kreikkalainen lammaspata