Kanervatee, kanervalikööri ja kanervaleipä
Kanervatee
1,5 l raikasta vettä
6 tl kanervan kukkivia latvoja
Kaada kiehunut vesi kanervan kukkalatvojen päälle teepannuun. Anna hautua myssyn alla 15–30 minuuttia.
Kanervalikööri
1–2 dl kanervankukkia tai kukkivia latvoja
35 cl kirkasta alkoholia
0,5 dl juoksevaa hunajaa
Laita kaikki ainekset tiiviskantiseen lasitölkkiin. Tarkista, että kanervankukat varmasti peittyvät alkoholiin. Anna juoman seistä pimeässä noin vuoden ajan. Siivilöi, tarkista makeus ja pullota.
Kanervaleipä
(2 leipää)
7,5 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
kaksi kourallista kanervan nuoria versoja tai kukkivia latvoja
(kolme kourallista kuivattuja pihlajanmarjoja)
1 dl perunahiutaleita
noin 1–1,3 kg täysjyväjauhoja
Laita hiiva, suola, kanervanversot ja perunahiutaleet sekä halutessasi kuivatut pihlajanmarjat lämpimään nesteeseen. Lisää jauhoja ja vaivaa, kunnes taikina ei enää tartu käsiin. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele ne limpuiksi. Anna limppujen nousta tunnin verran. Paista leipiä 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes ne kumisevat pohjasta kopautettaessa eli ovat kypsiä.
Osaston luetuimmat
- Tee perunasalaatti uudella tavalla – näin teet siitä erityisen maistuvaa
- Suomessa myydään ruokaa, joka ei ole mistään kotoisin
- Tässä on Suomen majoneesipääkaupunki – paprikamajoneesia kuluu tuplasti enemmän kuin muualla
- Leivo janssoninkiusaus piirakaksi – suolainen herkku sopii juhlapöytään
- Näin valmistat kotona sotkun herkullisia munkkeja
- Helppo arkiruoka: raejuusto on paljon muutakin kuin lisuke – näitä reseptejä kannattaa kokeilla
- EU viittaa kintaalla Suomen pullonpalautusjärjestelmälle – juomayrityksille jättikustannukset