Omenainen joululeipä
5 dl marjamehua tai vettä
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
0,5 dl tummaa sokeria tai siirappia
50 g hiivaa
2 dl mallasjauhoja
2 dl omenaraastetta
6 paloiteltua luumua tai aprikoosia
1 dl karpaloita tai puolukoita
4 dl vehnäjauhoja
7–8 dl täysjyvävehnäjauhoja
50 g pehmeää voita
Koristeluun:
1 omena
6 luumua tai aprikoosia
1 valmisvoitaikinalevy
Voiteluun:
tilkka kevyesti vatkattua kananmunaa
Lämmitä laimennettu marjamehu tai vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita nesteeseen suola, mausteet sekä sokeri tai siirappi. Murusta mukaan hiiva. Lisää myös mallasjauhot, omenaraaste, pieniksi paloitellut luumut tai aprikoosit sekä karpalot tai puolukat.
Lisää suurin osa jauhoista ja sekoita. Lisää sitten voi ja loput jauhot ja alusta taikinaksi.
Kohota taikinaa vedottomassa paikassa liinan alla 20–30 minuuttia.
Alusta taikina uudelleen ja leivo se pyöreäksi limpuksi. Kohota leipää leivinliinan alla lämpimässä, vedottomassa paikassa noin 20 minuuttia.
Paina kohoneen limpun keskelle kokonainen kotimainen omena. Painele leipää haarukalla ja paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
Kauli sulanutta voitaikinalevyä hieman ja painele siitä juomalasin avulla kuusi palaa. Voit muotoilla palat muistuttamaan pieniä omenoita.
Nosta leipä uunista ja asettele sen pinnalle luumut tai aprikoosit sekä voitaikinaomenat. Sivele taikinapaloja alta vedellä, niin ne tarttuvat leivän pintaan. Voitele taikinakoristeiden pinta kananmunalla, jotta niihin tulee kaunis kiilto. Paista leipää vielä 10 minuuttia.
Osaston luetuimmat
- Pellillinen keväistä herkkua – herkkumurupiirakka valloittaa sydämet
- Kahden rahkan pasha – helppo ohje pääsiäisen suosikkijälkiruokaan: hyödynnä kahvinsuodatinta
- Nappaa talteen värikäs uunilohiresepti – appelsiini ja paprika tuovat runsaasti makua
- Tässä klapissa riittää purtavaa – pääsiäsherkku vailla vertaa
- Pääsiäinen nostaa yhden yrtin kysyntää satoja prosentteja – näin perinnejuhla näkyy suomalaisten ostoskoreissa
- Tällä ohjeella valmistuu aito, perinteinen pasha
- Stifado eli kreikkalainen lammaspata