Lanttu-tattaripihvit ja ruusukaali-pinaattimuhennos
Lanttu-tattaripihvit
(12 pientä pihviä)
noin puolen kilon painoinen lanttu
1 dl kokonaisia tattarisuurimoita
1 punasipuli
3 valkosipulinkynttä
2 rkl pellavansiemenrouhetta
1 rkl oluthiivahiutaleita
1 dl vaaleaa leipää murusina
1 tl rouhittua mustapippuria
0,5 tl rouhittua viherpippuria
1 tl savupaprikajauhetta
2 tl kuivattua timjamia
1,5 tl suolaa
1 rkl balsamietikkaa
0,5 dl silputtua persiljaa
0,5 dl silputtua ruohosipulia
Paistamiseen:
rypsiöljyä
Kuori lanttu ja paloittele se pieniksi kuutioiksi. Keitä lanttukuutiot lähes kypsiksi. Kaada keitinvesi pois. Survo kuutioita hieman sauvasekoittimella, älä kuitenkaan tee muusia vaan jätä mukaan sattumia.
Mittaa tattarisuurimot siivilään ja huuhtele ne juoksevan veden alla. Kiehauta kattilassa noin 3 dl vettä ja keitä tattaria kymmenen minuuttia, kunnes se on kypsää. Kaada keitinvesi pois, mikäli sitä jäi kattilaan.
Pilko punasipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit öljytilkassa pannulla.
Mittaa kulhoon pellavansiemenrouhe, oluthiivahiutaleet, leivänmurut ja kaikki mausteet. Sekoita hyvin. Lisää keitetty tattari, lanttusose, kuullotetut sipulit ja balsamietikka. Silppua persilja ja ruohosipuli. Lisää ne lopuksi seokseen ja sekoita tasaiseksi.
Pyörittele taikinasta 12 pientä pihviä ja paista ne molemmin puolin kauniin ruskeiksi öljyssä pannulla.
Ruusukaali-pinaattimuhennos
(4 annosta)
500 g ruusukaalia
250 g tuoretta pinaattia
2 rkl rypsiöljyä
2,5 dl kaurakermaa
2 rkl vehnäjauhoja
4 rkl vettä
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
0,5 dl ruohosipulia
Leikkaa ruusukaaleista kannat ja poista uloimpia lehtiä tarvittaessa. Leikkaa ruusukaalit kahteen tai neljään osaan koosta riippuen. Huuhtele pinaatti huolella.
Kuumenna rypsiöljy kasarissa. Paista ruusukaaleja keskilämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää pinaatinlehdet ja jatka paistamista, kunnes ruusukaalit ovat pehmenneet. Kaada joukkoon kaurakerma ja pienennä lämpöä.
Sekoita 2 rkl vehnäjauhoja ja 4 rkl vettä. Kaada suurus muhennoksen joukkoon koko ajan hämmentäen. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Silppua sekaan ruohosipulia ja anna hautua pari minuuttia.
Osaston luetuimmat
- EU viittaa kintaalla Suomen pullonpalautusjärjestelmälle – juomayrityksille jättikustannukset
- Tässä on Suomen majoneesipääkaupunki – paprikamajoneesia kuluu tuplasti enemmän kuin muualla
- S-ryhmän linjaus kyseenalaistaa räikeästi sen omat vastuullisuuslinjaukset – vaatimukset eivät voi olla ulkomaiselle lepsumpia kuin suomalaiselle
- Lukijalta: S-ryhmän toiminta viljelijöitä kohtaan on sikamaista
- Nyt alkaa olla hetki idättää juhannusperunat – nappaa tästä vinkit kasvatukseen ja uusiin lajikekokeiluihin
- Kun lampaat hävitettiin pakolla, joutui Heikki Penttilä tosissaan miettimään elämänsä suuntaa – sitten sitkeä yrittäjä keksi luovan ratkaisun
- Lukijalta: Maataloudella kaikkialla maailmassa merkittävä rooli vesivarojen käytössä