Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Mademuhennos toscanalaiseen tapaan

Toscanalaiseen tapaan valmistettu mademuhennos lämmittää pakkasella.
Mademuhennoksen juju on maukas liemi.
Mademuhennoksen juju on maukas liemi. Kuva: Sari Tammikari / VL-arkisto

(4 annosta)

noin 1,5 kg:n made

vettä

2 tl merisuolaa

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

2 porkkanaa

1 suuri sipuli

2 sellerinvartta

5 valkosipulinkynttä

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

1 paprika

1 dl oliiviöljyä

1 tölkki kokonaisina säilöttyjä tomaatteja

2,5 dl kuivaa valkoviiniä

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

myllystä rouhittua mustapippuria

1 chili

1 rkl kapriksia

Koristeluun:

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

nippu persiljaa

kapriksia

timjamia

Leikkaa nyljetty made paloiksi. Nosta kalapalat kattilaan ja kaada päälle vettä sen verran, että palat peittyvät. Lisää suola.

Kuori porkkanat ja sipuli. Leikkaa porkkanat, puolikas sipuli, sellerinvarret ja kaksi valkosipulinkynttä paloiksi ja lisää kasvispalat kalojen kanssa kattilaan. Kuumenna ja keitä aineksia hiljaisella lämmöllä 20–30 minuuttia. Jäähdytä.

Leikkaa loppu sipuli ja valkosipulinkynnet sekä paprika kuutioiksi ja kuullota kuutiot pannulla oliiviöljyssä. Valuta säilyketomaatit, leikkaa ne paloiksi ja lisää pannulle sipuli- ja paprikapalojen kanssa. Kuumenna aineksia 5 minuuttia. Sekoita.

Lisää valkoviini ja kuumenna hiljalleen 10 minuuttia.

Siivilöi kalojen keittoliemi ja kaada liemi pannulle sipuli-paprika-tomaatti-paistoksen päälle. Nosta lopuksi kalapalat muhennoksen päälle. Mausta muhennos mustapippurilla, chilillä ja kapriksilla.

Kuumenna vielä hetki. Leikkaa persilja hienoksi silpuksi ja ripottele silppu muhennoksen päälle. Tarkista maku. Koristele kapriksilla ja timjamilla.

Vinkki! Kalojen keittoliemen kasviksia ei yleensä lisätä itse muhennokseen, mutta ne voi käyttää esimerkiksi toisen kalaruoan lisukkeena.