Perinteinen puolukka-ruispuuro
(4 annosta)
4 dl tuoreita puolukoita tai 2 dl puolukkasurvosta
1 l vettä
3 dl ruisjauhoja
0,5–1 dl sokeria
0,5 tl suolaa
Vuoan voiteluun ja puuron päälle:
voita
Survo puolukat. Voitele uunivuoka voilla.
Kiehauta vesi ja vispaa mukaan ruisjauhot, sokeri, suola ja lopuksi puolukkasurvos. Keitä 5–10 minuuttia.
Kaada puuroainekset voideltuun vuokaan. Nosta puuron pinnalle pari voinokaretta.
Nosta vuoka 150-asteiseen uuniin ja anna puuron kypsyä uunissa ensin vähintään 45 minuuttia. Alenna lämpö 100 asteeseen ja kypsennä 2–3 tuntia tai anna puuron hautua leivinuunin jälkilämmössä yön yli. Jos puuro kuivuu pinnalta, siirrä se lähemmäs uunin suuluukkua ja peitä vuoka foliolla.
Painele puuroon tuoreita puolukoita heti uunista ottamisen jälkeen. Puuro voi olla uunista otettaessa löysähköä, mutta se kiinteytyy jäähtyessään.
Vinkki! Jos haluat imelletyn puolukka-ruispuuron, keitä ainekset puuroksi edellisenä päivänä ja peitä kattila viltillä. Puuro imeltyy parhaiten 60–70-asteisena. Kypsennä seuraavana päivänä edellä olevan ohjeen mukaan.
Osaston luetuimmat
- EU viittaa kintaalla Suomen pullonpalautusjärjestelmälle – juomayrityksille jättikustannukset
- Tässä on Suomen majoneesipääkaupunki – paprikamajoneesia kuluu tuplasti enemmän kuin muualla
- S-ryhmän linjaus kyseenalaistaa räikeästi sen omat vastuullisuuslinjaukset – vaatimukset eivät voi olla ulkomaiselle lepsumpia kuin suomalaiselle
- Lukijalta: S-ryhmän toiminta viljelijöitä kohtaan on sikamaista
- MTK:n Viljanen haluaa pysäyttää ulkomaisen ruoan tuontivyöryn: ”Se lisää kotimaisen ruoan hintapainetta”
- Kun lampaat hävitettiin pakolla, joutui Heikki Penttilä tosissaan miettimään elämänsä suuntaa – sitten sitkeä yrittäjä keksi luovan ratkaisun
- Sairaanhoitaja Amanda päätti kokeilla kakuntekoa, mutta homma lähtikin laukalle ja johti tv-kisan voittoon sekä uuteen ammattiin – ”Hämmästyin omista kyvyistäni”