Lihapata hirvenvasan sydämestä
(6 annosta)
1 hirvenvasan sydän
3 rkl voita
170 g amerikanpekonia
paistinpannun huuhdeliemi
400 g palsternakkaa
3 porkkanaa
3 sipulia
3 valkosipulinkynttä
3 laakerinlehteä
2 rkl provencen yrttimaustetta (tai kourallinen tuoretta timjamia, rosmariinia ja oreganoa)
1 rkl rouhittua mustapippuria
noin 5 dl punaviiniä
2 rkl riistafondia
2 rkl hunajaa
2 tl suolaa
2 dl hillosipuleita
3–4 rkl ruskeaa maizenaa
Pinnalle:
pari kourallista tuoretta persiljaa tai basilikaa
Sulata hirvenvasan sydän, jos se on pakastettu, ja huuhdo se. Huuhdo tuore sydän huolellisesti juoksevan kylmän veden alla. Poista veitsellä siitä valkoiset osat, kalvot ja suonet.
Paloittele sydän parin sentin kuutioiksi, ruskista ne pienissä erissä voissa paistinpannulla ja laita valurauta- tai emalipataan, samoin paloitellut ja pannulla ruskistetut pekonit. Huuhdo pannu välillä vedellä ja kaada huuhdeliemi pataan.
Kuori palsternakka, porkkanat ja sipulit, paloittele reilunkokoisiksi paloiksi ja lisää pataan, samoin kuoritut ja paloitellut valkosipulinkynnet, laakerinlehdet, yrttimausteet ja vastarouhittu mustapippuri. Kaada päälle punaviiniä sen verran, että lihat ja kasvikset juuri peittyvät. Anna pataruoan muhia kannen alla 1,5–2 tuntia.
Kun liha on kypsää, lisää riistafondi, hunaja, suola ja hillosipulit. Nosta lämpöä ja suurusta ruoka maizenalla. Maista suola ja happamuus. Lisää ennen tarjoilua pinnalle tuoretta, silputtua persiljaa tai basilikaa ja tarjoa riisin tai perunoiden kanssa.
Osaston luetuimmat
- Snellman lopettaa suosikkimakkaroiden valmistamisen – tilalle uudet tuotteet
- S-ryhmä vetää myynnistä Rainbow-tuotteen – saattaa aiheuttaa allergisen reaktion
- Helppo arkiruoka: raejuusto on paljon muutakin kuin lisuke – näitä reseptejä kannattaa kokeilla
- Lukijalta: S-ryhmän toiminta viljelijöitä kohtaan on sikamaista
- Teemu Laurellin piimäkastike on aivan parasta – tarvitset vain muutaman ainesosan
- ”Tästä alkaa halpuutuksen uusi aalto”, MTK:n Eerikki Viljanen arvasi, kun Coop tuli S-kauppoihin – huoli heräsi alkuperän hämärryttämisestä ja hintojen polkemisesta
- SEY vastustaa S-ryhmän tuontilihavalintoja: ”Tuontilihan on täytettävä Suomen eläinten hyvinvointistandardit”