Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Mehevä juurileipä

Aloita juurileivän valmistelu päivää ennen tarjoilua.
Mehevä juurileipä maistuu glögin kanssa.
Mehevä juurileipä maistuu glögin kanssa. Kuva: Johanna Kokkola

Juuri:

3 dl vettä

1–2 tl suolaa

25 g hiivaa

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

2 rkl hunajaa

1 dl ruisjauhoja

1 dl vehnäjauhoja

0,5 dl kuivattuja omenapaloja

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

3 dl variksenmarjoja tai mustaherukoita

(2 tl kuivattua siankärsämöä)

Lopuksi:

1 dl kauraleseitä

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

3 rkl öljyä

5–6 dl vehnäjauhoja

Vuokaan:

1 rkl öljyä

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

kourallinen kauraleseitä

Sekoita kädenlämpöiseen veteen suola, hiiva, hunaja, ruisjauhot ja osa vehnäjauhoista (1 dl) sekä kuivatut omenat, marjat ja halutessasi siankärsämö. Sekoita ja anna juuren tekeytyä seuraavaan päivään lämpimässä, vedottomassa paikassa.

Sekoita juureen kauraleseet, öljy ja loput vehnäjauhot pienissä erissä. Alusta taikina ja jätä se melko pehmeäksi.

Voitele ja jauhota uunivuoka ja kaada taikina vuokaan. Kohota leipää liinan alla puolisen tuntia ja paista se sitten 200-asteisessa uunissa (noin 30 minuuttia). Kypsä leipä irtoaa vuoan reunoilta ja kumisee ontosti, kun koputtaa leivän pohjaa.