Mehevä juurileipä
Juuri:
3 dl vettä
1–2 tl suolaa
25 g hiivaa
2 rkl hunajaa
1 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kuivattuja omenapaloja
3 dl variksenmarjoja tai mustaherukoita
(2 tl kuivattua siankärsämöä)
Lopuksi:
1 dl kauraleseitä
3 rkl öljyä
5–6 dl vehnäjauhoja
Vuokaan:
1 rkl öljyä
kourallinen kauraleseitä
Sekoita kädenlämpöiseen veteen suola, hiiva, hunaja, ruisjauhot ja osa vehnäjauhoista (1 dl) sekä kuivatut omenat, marjat ja halutessasi siankärsämö. Sekoita ja anna juuren tekeytyä seuraavaan päivään lämpimässä, vedottomassa paikassa.
Sekoita juureen kauraleseet, öljy ja loput vehnäjauhot pienissä erissä. Alusta taikina ja jätä se melko pehmeäksi.
Voitele ja jauhota uunivuoka ja kaada taikina vuokaan. Kohota leipää liinan alla puolisen tuntia ja paista se sitten 200-asteisessa uunissa (noin 30 minuuttia). Kypsä leipä irtoaa vuoan reunoilta ja kumisee ontosti, kun koputtaa leivän pohjaa.
Osaston luetuimmat
- Pellillinen keväistä herkkua – herkkumurupiirakka valloittaa sydämet
- Lieksalaisvalmistaja sai samppanjalakimiehet niskaansa pashan takia – ”Kupliakaan ei saanut näkyä pakkauksessa”
- Kahden rahkan pasha – helppo ohje pääsiäisen suosikkijälkiruokaan: hyödynnä kahvinsuodatinta
- Tässä klapissa riittää purtavaa – pääsiäsherkku vailla vertaa
- Nappaa talteen värikäs uunilohiresepti – appelsiini ja paprika tuovat runsaasti makua
- Stifado eli kreikkalainen lammaspata
- Tällä ohjeella valmistuu aito, perinteinen pasha