Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Taimien kasvua voi kiihdyttää uudella, istutusputkeen liitet­tävällä lannoituslaitteella

Argrow-menetelmää on tutkittu Ruotsissa kymmenisen vuotta. Jo puolet Ruotsissa istutettavista taimista saa seurakseen biostimulantin.
Johan Grönros ja Katja Virtanen Fin Forelialta näyttävät, että Argrow-laite pottiputken yläpäässä ei hidasta istutustyötä. Lannoiterakeet putoavat automaattisesti istutuskuoppaan, kun putken leuat polkaisee auki.
Johan Grönros ja Katja Virtanen Fin Forelialta näyttävät, että Argrow-laite pottiputken yläpäässä ei hidasta istutustyötä. Lannoiterakeet putoavat automaattisesti istutuskuoppaan, kun putken leuat polkaisee auki. Kuva: Markku Pulkkinen

Ruotsalainen Arevo on kehittänyt metsätaimille kasvua kiihdyttävän Argrow-starttilannoitteen. Typpi­lannoitteen sijasta yhtiö puhuu biostimulantista, koska lannoitteen vaikuttava aine on aminohappo arginiini.

Argrow-menetelmää on tutkittu Ruotsissa kymmenisen vuotta. Jo puolet Ruotsissa istutettavista taimista saa seurakseen biostimulantin. Ruotsin maatalousyliopiston tekemissä tutkimuksissa biostimulantti on parantanut selvästi taimien kasvua.

”Uskon, että menetelmästä tulee Suomessakin valtavirtaa”, sanoo myyntijohtaja Johan Grönros Argrow-lannoitetta ja -annostelulaitteita myyvästä Fin Forelia Oy:stä.

Stimuloi juurten kasvua

Arginiini stimuloi juurien kasvua. Tutkimusaloilta kaivettujen taimien juuret ovat silmin nähden pidemmät ja haaroittuneemmat kuin käsittelemättömien taimien juuret.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kasvit käyttävät arginiinia tehokkaammin kuin epäorgaanisessa muodossa olevaa ammonium- ja nitraattityppeä”, Grönros selventää.

Maaperässä on hakkuun jälkeen yleensä runsaasti epäorgaanista typpeä, mutta taimet saavat sen käyttöönsä hitaasti. ”Kun juuret saadaan biostimulantin ansiosta kasvamaan nopeammin, ne käyttävät enemmän maassa olevaa typpeä, jolloin sitä valuu vähemmän vesistöihin”, Grönros sanoo.

Tutkimusten mukaan Argrow’lla lannoitettu taimi on kolmen vuoden jälkeen ottanut maasta 12 kertaa enemmän typpeä kuin lannoittamaton. Männyllä tehdyssä kokeessa arginiinilla lannoitettujen taimien biomassa oli kahden vuoden jälkeen 70 prosenttia ja kolmen vuoden jälkeen 140 prosenttia suurempi kuin lannoittamattomien.

Argrow’n vaikutus näkyy eniten siinä, että taimen tyvi on paksumpi. Mallinnuksilla on päätelty, että nopea alkukasvu lyhentää puiden kiertoaikaa 3–5 vuotta ja parantaa myös tulevaa tukkisaantoa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Paras tulos kivennäismailla

Yhdelle taimelle annetaan 0,4 grammaa Argrow-lannoitetta, jolloin sitä kuluu hehtaarille vajaa kilo. Koska lannoite on arginiini­fosfaattimuodossa, taimet saavat samalla fosforia. Kivennäismailla Argrow-­menetelmällä istutettujen männyntaimien kasvu on ollut kahden vuoden jälkeen 70–80 prosenttia käsittelemättömiä taimia parempi. Kivennäismaahan istutetuilla kuusilla kasvu on lisääntynyt kolmanneksen, mättääseen istutetuilla viidenneksen.

Argrow parantaa taimien kasvua myös multavilla ja epäperäisillä maalajeilla.

Istutusputkeen liitettävä Argrow-laite ei juuri hidasta istutustyötä. Lannoiterakeet putoavat automaattisesti istutuskuopan pohjalle, kun pottiputken leuat polkaisee auki. Aikaa kuluu vain lannoitepullon vaihtamiseen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Rakeista Agrow-lannoitetta myydään 165 gramman muovipulloissa. Pullo liitetään pottiputkeen tai käsiannostelulaitteeseen. Reilut 15 euroa maksavan pullon sisältö riittää 450 taimelle. Lannoitteen hinnaksi muodostuu noin neljä senttiä tainta kohden ja 65 euroa hehtaaria kohden.

Argrow-laitteella varustettu pottiputki maksaa arvonlisäveroineen 500–600 euroa. Jos haluaa tinkiä hieman istutus­nopeudesta, pärjää noin 50 euroa maksa­valla käsiannostelijalla.

Artikkeli on julkaistu Aarteessa 4/2021.

Luke tutkii

  • Luonnonvarakeskus perustaa tänä keväänä Argrow-tutkimusalan yhteistyössä Metsähallituksen ja Fin Forelian kanssa. Ensimmäisiä tuloksia saadaan vuoden päästä.
  • Muutamat metsän­omistajat pääsivät kokeilemaan uutta menetelmää jo viime keväänä, mutta mittaustuloksia ei ole vielä saatavissa.
  • Lannoitteita ja laitteita myyvät Suomessa Fin Forelian lisäksi myös Svenska Skogsplantor, Uittokalusto sekä monet metsänhoitoyhdistykset.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.