Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Näin vältät myyräkuumetartunnan

Kuolleista myyristä tartuntaa ei saa, muistuttaa professori Heikki Henttonen.
Metsämyyrät änkeävät syksyllä ulkorakennuksiin. Liiterin lattialle kertynyt puru pölyää herkästi ja voi tartuttaa myyräkuumeen.
Metsämyyrät änkeävät syksyllä ulkorakennuksiin. Liiterin lattialle kertynyt puru pölyää herkästi ja voi tartuttaa myyräkuumeen. Kuva: Heikki Henttonen

Luonnonvarakeskuksen professori Heikki Henttonen, miten voi parhaiten välttää myyräkuumetartunnan?

”Virus säilyy tartuntakykyisenä myyrän ulkopuolella huoneenlämmössä kaksi viikkoa, mutta talvella kylmässä ja kosteassa todennäköisesti paljon pitempään. Pölyävien paikkojen siivoukset mökeillä ja muissa rakennuksissa kannattaa tehdä alkukesällä.”

”Siivotessa kannattaa käyttää kosteita, vaikkapa desinfioivaan liuokseen kastettuja rättejä, koska liinan kosteus estää pölyämisen. En suosittele pölynimuria, koska se levittää pölyä ilmaan.”

”Omakotitaloissa, ulkorakennuksissa ja mökeillä kannattaa pitää hiirenloukkuja vireessä jatkuvasti ja poistaa myyrät sitä mukaa kuin niitä rakennuksiin tulee, erityisesti syksyllä ja alkutalvella. Jos pyyntiä suorittaa vain silloin tällöin, nurkkiin ruiskittu virus voi säilyä viikkoja tartuntakykyisenä.”

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Elävinä metsämyyriä ei kannata pyytää, koska silloin virtsapöly leviää herkästi. Kuolleista myyristä tartuntaa ei saa, jollei niitä vasiten pussaile.”

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.